Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer primio nezadovoljne studente

premijer studentiTokom održavanja jučerašnje (24.12. 2014.) sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona neformalna grupa studenata „Sloga Concordia“ okupila se ispred zgrade Kantona tražeći isplate zaostalih rata boračkih stipendija kao i prijem kod premijera tim povodom.

Munib Husejnagić, premijer Kantona primio je Esmira Omanovića i Lejlu Tursum, predstavnike ove neformalne grupe studenata, objasnivši im da je nedavno imao sastanak sa zvaničnom Unijom studenata Univerziteta u Zenici sa kojima je postignut dogovor oko isplate zaostalih rata stipendija. Jutros je isplaćena treća rata boračkih stipendija i to je u skladu sa dogovorom postignutim sa Unijom studenata UNZE, kazao je premijer. On je takođe pojasnio i situaciju sa punjenjem budžeta i redoslijedom isplata svih zakonskih obaveza koje Kanton ima prema brojnim korisnicima ovih sredstava. Pri tom, postoje prioriteti koji se prema zakonu moraju prvi finansijski podmiriti, a studentske stipendije ne spadaju u tu kategoriju. No, bez obzira na ovu činjenicu, Vlada Kantona nastoji isplatiti svoje obaveze prema svim budžetskim korisnicima, ali u ovisnosti o prilivu sredstava u budžet za koji je već poznato da je mnogo slabiji od očekivanog. To je i glavni razlog kašnjenja u isplati boračkih i ostalih stipendija, zatim isplata socijalnim kategorijama, poput porodilja i drugih, ali i plata za više od 8.000 policajaca, nastavnika, radnika u zdravstvu, pravosuđu, koje će također biti isplaćene tek iza nove godine.

U ovisnosti od usvajanja rebalansa budžeta na današnjoj sjednici Skupštine kao i ostalih dokumenata od kojih zavisi visina sredstava koja će biti na raspolaganju Vladi Kantona, bit će određena i dinamika isplate narednih rata stipendija. Realno je da se isplata sljedeće rate boračkih stipendija očekuje sredinom januara naredne godine, kazao je premijer Husejnagić.