Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočanin Tarik Hodžić režira “Scream For Me Sarajevo”

tarik hodzic buce dikinsonPovodom obilježavanja 20. godišnjice od gostovanja lidera kultne britanske heavy metal grupe Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u ratnom Sarajevu, produkcijska kompanija “Prime Time” radi na realizaciji dokumentarnog filma o ovom koncertu pod nazivom “Scream For Me Sarajevo”.

bruce dikinson 1Film govori o tome kako je rođena ideja o gostovanju svjetske rock zvijezde i članova njegovog benda u opkoljenom Sarajevu, o tome kako se odvijao dolazak u Sarajevo, boravku u ratom uništenom gradu, o samom koncertu, te odlasku iz grada. O svim ovim događajima, sa vremenske distance od 20 godina, u filmu govore protagonisti koncerta, među kojima su članovi Dickinsonovog benda bubnjar Alex Elena i basista Chris Dale, tadašnji pripadnici UN-ove mirovne misije, britanski oficiri Trevor Gibson i Martin Morris, kao i nekoliko Sarajlija koji su te decembarske noći, ratne 1994. godine, barem na neko vrijeme zahvaljujući Dickinsonu i njegovom bendu, uspjeli zaboraviti na strahote i razaranja koji su bili dio njihove svakodnevnice.

bruce dikinson 2“Završili smo prvu sedmicu snimanja dokumentarnog filma. Izuzetno smo zadovoljni do sada urađenim poslom. Sve izjave snimljene su u Sarajevu, uključujući i one koje su dali Elena, Dale, Gibson i Morris, koji su samo za ovu priliku ponovo došli u naš grad. Uspjeli smo snimiti zaista izuzetan materijal, a zahvaljujući dobroj organizaciji, sav do sada urađeni posao na snimanju ovog dokumentarnog filma obavljen je bez ikakvih problema. Svih sedam dana snimanja proteklo je u atmosferi prisjećanja na taj vikend kada su Dickinson i njegova ekipa svirali u Sarajevu. Sve te emocije i prisjećanja svojevrsnu kulminaciju doživjeli su na druženju u sarajevskom klubu „Cinemas Sloga“, u znak sjećanja na jednu nezaboravnu noć u opkoljenom Sarajevu”, istakao je producent filma „Scream For Me Sarajevo“ Adnan Ćuhara.

bruce dikinson 3Ideja o snimanju dokumentarnog filma „Scream For Me sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je Adnan Ćuhara, režiser je Tarik Hodžić, a asociate producer je Tatjana Bonny iz Londona.

Osim Brucea Dickinsona, na sceni Bosanskog kulturnog centra decembra 1994. godine, bili su basista Chris Dale, bubnjar Alex Elena i gitarisa Alex Dickson. Osim njih u Sarajevo su došli i tehničari benda Bob Edwards i Andey Veasey, te novinar koji je pratio Dickinsonov bend na svim koncertima Roland Hyams.

bruce dikinson 4Prvobitno su, prema zamisli organizatora, Dickinson i njegov bend trebali svirati isključivo za pripadnike UN-ovih mirovnih trupa u Sarajevu, ali je lider Iron Maidena to odbio kazavši da on može održati koncert samo za stanovnike Sarajeva. Na kraju je tako i bilo. Putovanje je bilo ništa manje uzbudljivo od boravka u Sarajevu. Bend je putovao avionom do Splita, a dalje kamionom humanitarne organizacije „Serious Road Trip“, sve do Sarajeva.

Prvu noć nakon dolaska održan je koncert, drugi dan je bio slobodan, a članovi benda su se družili i sa svojim fanovima u ratnom Sarajevu. Na prvi pogled sve djeluje kao i bilo koje drugo gostovanje. Ali kako je i sve ostalo tada u Sarajevu bilo drugačije nego u ostatku svijeta, tako je i ovo gostovanje bilo potpuno različito od svega što su članovi benda ikada doživjeli.

O svemu tome govori se u filmu “Scream For Me Sarajevo” čija se premijera očekuje na ljeto 2015. godine.

Klix.ba/Visoko.co.ba