Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počela je zima

visoko zima snijegKalendarska zima počela je u noći s nedjelje na ponedjeljak tri minuta poslije ponoći. U istom trenutku za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je ljeto. To je 355. dan u godini, a do kraja godine ostaje nam još 10 dana. Zima će trajati 88 dana sve do 20. marta 2015. kada počinje proljeće, kazao je Agenciji Fena Muhamed Muminović, astronom u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH. 

Astronomi ovaj dan nazivaju zimski solsticij, a ovaj datum u različitim kalendarskim godinama varira između 20.- 23. decembra, dodao je Muminović. 

Početak zime se poklapa s najnižim položajem Sunca u odnosu na nebeski ekvator. Na dan početka zime Sunce se nalazi u sazviježđu strijelca. Na dan zimskog solsticija na sjevernoj Zemljinoj polukugli počinje zima, a južno od ekvatora ljeto. Istovremeno, u arktičkim krajevima počinje duga polarna noć, a na Antarktiku neprekidni dan. 

Muminović je naglasio da “prvi dan zime donosi nam najdužu noć i najkraći dan u toku kalendarske godine”. 

Danas je u Sarajevu Sunce izašlo u 07.18 sati, a zaći će u 16.12 sati. 

Sudeći po prognozama meteorologa, zima će na Balkanu biti nešto hladnija od prošle, ali temperatura neće izaći iz okvira prosječne tokom više decenija.