Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki turkofili znate li za koga ste?

Gulen-ErdoganDovilo se u Visokom za Erdogana, dobili se kamioni smećari, ali u isto vrijeme dodvoravalo se Gulenovcima koji su pohodili Visoko, promovisali svoje novine, organizacije, privrednike, projekte, investicije. Aktuelna visočka vlast pokušala je biti dobra i sa jednim i sa drugim kalkulišući prije izbora u Turskoj i nadajući se da bilo ko da pobijedi i dalje će moći ići bezbrižno na ekskurzije po Turskoj lažući Visočanima da to rade za njihovo dobro. Na ovom primjeru loše političke procjene i apsolutnog nepoznavanja političkih tokova sa glavnim adutom na osnovu kojeg su pobijedili na lokalnim izborima obmanjujući javnost da će Turci preporoditi Visoko, aktuelna vlast u Visokom je pokazala sav svoj diletantizam, i male dometa sa kojima ne bi mogli biti ni predsjednici kućnog savjeta nekih manjih haustora u Naselju Luke. Naravno, njihova subjektivna mišljenja su dijametralno suprotna, čak su u vrijeme pohoda Gulenovcima u Tursku prije samih lokalnih izbora u BiH putem “ceker novinara” poručivali da te ekskurzije u Tursku više znače za BiH nego što je za svog mandata uradio tadašnji ministar vanjskih poslova BiH.

Koliko su naivni, i koliko su smiješni u svom neznanju i procjenama, vidi se na najnovijem primjeru i potezu aktuelnog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Naime, onaj za koga su “dovili” prije predsjedničkih izbora u Turskoj i sa kojim su se vozali u kamionu smećaru izdao je potjernicu za onim u čije škole i Univerzitete u BiH idu djeca “viđenijih” Visočana i aktivnih članova SDA. Naravno politički predstavnici Turske u BiH nisu baš toliko naivni da ih visočke lisice u kokošinjcu varaju poput lokalnog biračkog tijela i sasvim je izvjesno da reakcija neće izostati.

Turski sud u petak je izdao potjernicu za utjecajnim imamom u egzilu Fethullahom Gulenom. Gulen, koji živi u SAD-u, optužen je za formiranje i rukovođenje “naoružanom terorističkom grupom”, prenosi BBC.

On je svojevremeno bio saveznik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ali je sada optužen da je planirao svrgnuti tursku vladu – što imam odlučno negira. 

Vjeruje se kako je malo vjerovatno da će SAD djelovati po bilo kakvom zahtijevu za izručenje. Potez suda je uslijedio u jeku akcije hapšenja navodnih pristalica imama. 

Više od 20 novinara koji rade za medije za koje se smatra da su bliski Gulenovom pokretu uhapšeno je prošlog vikenda. Racije su se desile godinu dana nakon što su podignute optužbe za korupciju protiv Erdoganovih saveznika. 

Predsjednik – koji je tada bio premijer – izjavio je da su urotu kovale Gulenove pristalice kako bi ga svrgnuli.