Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rezidencijalna naselja za urbanistički projekat Centar

urbanisticki plan scepanovicBilo ih je puno u ove dvije godine, ali ovo je bila jedna od smješnijih sjednica OV Visoko. To je ona sjednica na kojoj se nije pojavilo 10 vijećnika i sjednica u kojoj je radilo svega 14 vijećnika. Lomila su se tada koplja oko rezidencijalnih naselja, a kasnije će se ta borba nastaviti u priči oko obdaništa u Prijekom. Zapravo to je bila sjednica koja je konačno i zvanično podijelila OO SDA Visoko na Njegove i Njene (Njegovi su bili ovi što nisu došli na sjednicu).

Smisao je bio iznegirati i osporiti Odluku o rezidencijalnom naselju u Zimči, s tim da je problem bio u tome što se na istoj sjednici trebalo izglasati da imamo novi urbanistički izgled užeg dijela grada koji je bio u striktnom interesu oživljavanja nekretnina trenutno i objektivno učahurenih, bez parkinga i sa malom prodajnom vrijednošću. Novim urbanističkim planom da je izglasan tada od ulice dr.Džananovića do Gradskog kina faktički bi sa 50% centra grada raspolagalo društvo jednog lica, koje je prethodno kroz smiješno posjećene javne rasprave i potrebne procedure obezbjedilo da se legalizuje sve što je bilo problem proteklih 15 godina.

Zbog sukoba interesa ili preciznije, zbog sudara naglašenih sujeta sve je propalo.

Vijećnik Dejan Šćepanović je tražio da se iz Nacrta Programa rada Općinskog vijeća Visoko za 2015. godinu, briše tačka Odluke o izradi urbanističkog projekta Centar u Visokom u Nacrtu i Prijedlogu. Međutim, stav nadležne službe za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i katastar nekretnina je u suprotnosti za inicijativom Šćepanovića, oni kažu:

Služba ne prihvata prijedlog, jer je postupak na donošenju ove odluke započet, provedena je javna rasprava i dati prijedlozi i sugestije iz javne rasprave su prihvaćeni.

Dakle, koga briga što je neko oborio neku odluku i što bi trebalo provesti novi postupak i sve ispočetka jer su građani preko svojih legitimnih predstavnika u OV Visoko rekli svoj stav o dirigovanom namaštavanju neke agencije iz Banja Luke sa ciljem povećavanja cijene nekretnina interesne strane, koja je usput plagirala većinu tog urbanističkog plana koji su uradili momci iz “Setup-a” za što nismo sigurni ni da su adekvatno po dogovoru i isplaćeni. Rade šta hoće i kako hoće, samo što ne znaju da neće i dokle misle da hoće.

Ovdje je sasvim izvjesno da je napravljen neki kompromis prividno zaračenih unutarstranačkih snaga, a zapravo tih strana i nema jer su politički diletanti. Preciznije rečeno, ovdje se radi o sukobu infantilnih i samodopadnih sujeta koje su kastrofalnom i kobnom greškom biračkog tijela 2012.godine dobili onih smiješnih 33,40% glasova, na osnovu kojih se iživljavaju i liječe na 100%  Visočana s jednim jedinim i jasnim ciljem osvarivanja ličnih interesa.