Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novosti iz podzemnih tunela Ravne

ravne radovi2014Radna atmosfera u podzemnim tunelima i prostorijama “Ravne”. Tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je, čisteći jedan od tunela koji vodi u smjeru ka jugu, naišao na zatrpanu raskrsnicu koja je ispunjena šljunkovitim materijalom. Desni tunel vodi od raskrsnice prema jugoistoku, a lijevi prema jugozapadu. U narednih nekoliko dana radnici će očistiti po nekoliko metara oba tunela i onda donijeti odluku koji tunel pratiti.

Ovakva otkrića mreže prahistorijskih tunela koji vode prema Bosanskoj piramidi Sunca najbolji su odgovor onima koji nagađaju i zlurado očekuju da tuneli imaju kraj ili slijepe puteve.

Tone i tone izbačenog šljunkovitog materijala ispred tunela jednom sedmično odvozi visočko građevinsko preduzeće i taj se materijal koristi kao podloga za izgradnju lokalnih puteva.

Majstor Fondacije Emir je preuredio prvi desni tunel od ulaza. Potpuno je promjenio staru podgradu, montirao novu i ogradio je daskama. Nekoliko prostorija je uredio za smještaj opreme i alata, te pauze za radnike.

Za discipliniran i vrijedan rad svi uposlenici Fondacije u Visokom su dobili pohvale od voditelja projekta dr. Semira Osmanagića.