Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hodže u politici i ambicije političara u Islamskoj zajednici Visoko

miz logo1Nakon Skupštine Medžlisa IZ Visoko od danas će biti poznat novi saziv Izvršnog odbora. Predloženi su novi kandidati, njih 30. Glasanjem 7:6 aktuelni Izvršni odbor je potvrdio njihove kandidature, a zastupnici džemata u Skupštini danas odlučuju kojih 13 članova će činiti novi Izvršni odbor u narednom periodu od pet godina.

Poseban kuriozitet ove Skupštine i ovog izbora novih članova jeste da se na listi kandidata pojavljuju i dvije žene. Na prijedlog hafiza Edina Bukve skupštinski delegati će imati priliku da glasaju za Amru Babić i Edinu Hasečić. Bez obzira što je u pitanju nepotizam u slučaju načina kandidature aktuelne načelnice od strane vlastitog zeta, bit će interesantno vidjeti i šta džematski zastupnici misle o tome. Ova situacija jasno ilustruje i miješanje politike u vjeru, ali Visoko nije jedini primjer ove prakse u BiH.

Članovi Skupštine će svojim glasovima izabrati devet onih koji ulaze u novi Izvršni odbor, glavni imam po automatizmu postaje član Izvršnog odbora, dok preostala tri člana se biraju iz redova hodža. Nije nikakva tajna da ima oprečnih mišljenja po pitanju novonastale situacije u IZ Visoko, koju su godinama unazad potresali skandali, od obijanja sefa unutar Medžlisa i krađe novca, preko krivotvorenja i zloupotrebe pečata pa do najveće bankarske prevare u BiH poznatije kao tzv.”Afera Mušinbegović”.

Šta su krajnje ambicije pojedinih hodža kao i političara koji se žele involvirati u organe Islamske zajednice svakako ćemo saznati u vremenu koje je ispred nas. Za početak prvo treba da saznamo novi saziv najvišeg organa Islamske zajednice Visoko koji će narednih pet godina rukovoditi džematima koje političke stranke evidentno sve više zloupotrebljavaju i koriste kao sigurne izborne baze bilo da se radi o lokalnim ili Općim izborima.