Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potpisan memorandum o razumijevanju u okviru projekta “Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV”

lod ivMemorandum o razumijevanju u okviru projekta “Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV” između predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i načelnika šest bh. općina (Berkovići, Cazin, Kotor- Varoš, Novo Sarajevo, Šekovići i Visoko) potpisan je danas u Sarajevu.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak podsjetio je da je Ministarstvo pravde partner u ovom projektu od samog početka, i po njegovom mišljenju, ove vrste projekata su bitne za razvoj civilnog društva i demokratija, a posebno na lokalnom nivou. Ističe da lokalna zajednica i građani koji tu žive imaju najviše interesa od ovakvih projekata.

Rukovodilac UNDP-ovog LOD projekta Samir Omerefendić kazao je da je fokus UNDP-a u ovom projektu na osnaživanju saradnje između organizacija civilnog društva i općina u BiH.

– Konkretan cilj je da organizacije civilnog društva svojim kapacitetima, znanjem i radom pomažu provođenje lokalnih strategija, odnosno rješavanje potreba lokalne zajednice – kazao je Omerefendić.

Ističe da je vrijednost projekta dva miliona eura te da se provodi od 2014. do 2016. godine. Projekt, kaže, finansira Europska unija (EU) iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) te da će određena finansijska sredstva biti dodijeljena općinama putem grant sheme.

Program-menadžer za razvoj sektora civilnog društva Delegacije EU u BiH Džemal Hodžić ističe da ono što EU želi od lokalnih zajednica u BiH jeste da se sredstva planirana za organizacije civilnog društva distribuiraju na transparentan način koji podrazumijeva postojanje određene metodologije po kojoj se ta sredstva dijele.

– Odabir općina vrši se na “takmičarski način”, putem javnog poziva, gdje općine moraju zadovoljiti određene kriterije. Nakon odabira, općine prolaze kroz obuke i dobijaju tehničku pomoć kako bi svoje procedure prilagodile evropskim standardima. Nakon toga, općine objavljuju javni poziv za podnošenje projekata iz oblasti koje lokalna zajednica identificira kao prioritete – pojašnjava Hodžić.

Naglasio je da je ovu vrstu metodologije Ministarstvo pravde BiH preporučilo i za ostale nivoe vlasti u BiH te da očekuju da će s vremenom takva procedura postati praksa.

Također je istakao da sve projekte na lokalnom nivou sufinansiraju općine sredstvima iz svojih budžeta, u minimalnom iznosu od 10 posto.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je nekoliko bitnih razloga zbog kojih je Općina Novo Sarajevo aplicirala za projekt, a kao prvu i najvažniju naveo je ispunjavanje “evropskih standarda u pogledu unapređenja saradnje s nevladinim sektorom.”

Smatra da je također bitno to što se u evropske principe uvodi i jednakopravnost u pristupanju javnim fondovima i transparentnost u potrošnji te uvođenje odgovornosti za potrošnju budžetskih sredstava putem vrlo strogog načina pravdanja tih sredstava.

FENA/Visoko.co.ba

Posted in BiH