Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sutra potpisivanje memoranduma o razumijevanju između UNDP-a i šest općina u BiH

undpCeremonija potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i šest bh. općina (Berkovići, Cazin, Kotor Varoš, Novo Sarajevo, Šekovići i Visoko) bit će upriličena u utorak u Sarajevu.

Potpisivanje se organizira u okviru projekta koji finansira Evropska unija “Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV”, a provodi UNDP u BiH.

Memorandum će potpisati, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani i načelnici općina korisnica, a ceremoniji će prisustvovati i predstavnici entitetskih saveza općina i gradova.

U okviru ovog projekta, u julu 2014. je direktno odabrano šest jedinica lokalne samouprave (Bijeljina, Doboj, Domaljevac, Maglaj, Šamac i Žepče) za pomoć nakon katastrofalnih majskih poplava koje su pogodile BiH.

“Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV” je projekat koji UNDP, a kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura.

Projekat LOD u četvrtoj fazi nastavlja jačanje lokalnih demokratskih procesa kroz unaprijeđenje saradnje između civilnog sektora i lokalnih vlasti.

Potpisivanjem memoranduma otpočinju nove aktivnosti koje doprinose slijedećim ciljevima LOD IV projekta, a to su: uspostava trajnog partnerstva između OCD-ova i lokalnih vlasti podizanjem svijesti o prednostima saradnje; generiranje jedinstvenih i transparentnih mehanizama za raspodjelu budžetskih sredstava JLS-ova predviđenih za projektne aktivnosti te izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva za unaprijeđenje pružanja usluga građanima.

Posted in BiH