Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Robna kuća “Vema” 19.januara 2015. godine predmet sudske prodaje

robna kuca vema visokoNakon brojnih neuspješnih pokušaja rješavanja problema radnika nekadašnje Robne kuće „Vema“, ovih dana je zakazan i termin prve sudske prodaje ovog objekta. Prodaja će se desiti 19.januara 2015.godine na Općinskom sudu u Visokom, a u nastavku teksta ćemo pokušati predvidjeti najbolju opciju za sudsku prodaju, ali i onu najlošiju, za koju se nadamo da do nje neće doći.

Nakon što nije uspjela prodaja „Veme“ putem Agencije za privatizaciju i nakon sudskih rješenja, na red je došla sudska prodaja. Na prvoj prodaji 19.januara 2015.godine procijenjena vrijednost objekta je 3,6 miliona KM, a u sklopu prve prodaje ponuđena cijena ne može biti niža od 50% procijenjene, dakle na prvoj prodaji, a u najgorem slučaju „Vema“ bi novog vlasnika mogla dobiti za minimalno 1,8 miliona KM. Međutim, ukoliko prva prodaja ne bude uspješna, zakazuje se druga, a i cijena u prodaji opada, tako da ukoliko dođe do druge prodaje, najniža cijena bi iznosila 30% procijenjene vrijednosti, što je oko 1,2 miliona KM, dok u najgorem mogućem scenariju, može doći i do treće, završne sudske prodaje, u kojoj sud ne dopušta cijenu nižu od 10% procijenjene vrijednosti, tako da bi u tom najgorem scenariju za radnike, neko teoretski „Vemu“ mogao kupiti za svega 360.000KM!

Ono što je sigurno jeste da će najkasnije do sredine naredne godine biti poznata sudbina ovog objekta. Preko 100 radnika godinama čekaju na rješenje svog problema, i ostaje im da se nadaju da će se već na prvoj sudskoj prodaji pojaviti ozbiljni kupci, koji će platiti punu, procijenjenu vrijednost, jer samo uz punu vrijednost i puni iznos, postoji mogućnost da se riješi staž svim radnicima. U svim ostalim slučajevima, sve će ići opet preko i po leđima radnika, a u najgorem scenariju, neko bi „Vemu“ mogao dobiti, kako smo i napisali, za mizernih 360.000 KM, a s tom cifrom ne može biti riješeno ni 10% potraživanja radnika ovog nekadašnjeg prodajnog objekta.