Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosni i Hercegovini su potrebni veliki privredni sistemi

rusmir hrvic2Velike kompanije pokreću male. Obrnuto nije moguće. Veliki sistemi su u stanju kreirati brandove, učiniti ih konkurentnim, napraviti od njih uspješne tržišne priče i osigurati stabilnost i prosperitet u razvoju.

Mali i srednji rade za velike, rade i proizvode kvalitetno i uklapaju se u procese, te na taj način postaju sastavnim dijelom velikih sistema. Slobodni su u svojim odlukama, ali ispunjavaju ono najvažnije – standarde, rokove i potiču na inovaciju.

Veliki sistemi su moćni, u stanju su organizirati velike pothvate i upravljati provedbom velikih poslovnih projekata. Diktiraju uvjete i štite interese cijelog sektora, i svoje, ali i malih i srednjih proizvođača. Bez velikih sistema, mali su nezaštićeni, lahak su plijen drugima, nisu u stanju planirati vlastiti razvoj. Veliki sistemi su garant očuvanja postojećih radnih mjesta i šansa za kreiranje novih, kako unutar vlastitog poslovanja, tako na posredan način kod malih i srednjih dobavljača koji rade za njih. Mali i srednji rastu i razvijaju se kako rastu veliki.

Naš sistem je postao velik, i može postati još i veći, ali zajedno sa malim i srednjim preduzećima. Naš sistem zapošljava trenutno blizu 3.000 radnika, ali za naš sistem u svim njegovim segmentima radi još 10 puta toliko ljudi u okviru sistema malih i srednjih dobavljača. Proizvode ambalažu, dopremaju repromaterijale, servisiraju vozila i postrojenja, kreiraju stratešku komunikaciju, dizajniraju ambalažu, snimaju reklamne spotove itd.

Akvizicijom Klasa, ova firma je u uvjetima u kojima se nalazimo dobila jednu novu ulogu. Jednostavno, Klas je sa snagom svoga branda, ali i sa znanjem koje posjeduje, kao i kapacitetima, postala firma od državnog značaja, koja može pokrenuti cijelu prehrambenu industriju BiH. Ako su nam potrebni veliki sistemi koji mogu pokrenuti privredu i zapošljavanje, a jesu, mi smo jedan od tih velikih sistema.

Kako mi to možemo uraditi?
Već smo javno iskazali spremnost da Klas sve svoje potrebe za poljoprivrednim proizvodima iz tzv. primarne proizvodnje, u idućoj godini i godinama koje su pred nama, zadovolji najprije iz domaćih resursa. To smo dokazali na primjeru ovogodišnje proizvodnje i izvoza zdrave hrane kroz projekt otkupa malina, šumskog voća i gljiva, gdje smo uspjeli organizirati procese, i uz kvalitetno upošljavanje naših radnika, na indirektan način dodatno zaposliti oko 800 kooperanata.

Naše potrebe za žitaricama, voćem i povrćem u idućoj godini su oko 40 miliona KM. Ovo može biti snažan poticaj razvoju i zapošljavanju. Imamo brand, znanje i kapacitete, koji za kratko vrijeme mogu doprinijeti otvaranju velikog broja (na desetine hiljada) radnih mjesta u oblasti proizvodnje hrane. U stanju smo organizirati cijeli posao.

S druge strane, potrebno je da država uradi svoj dio posla:
– kreira povoljan ambijent (poštivanje zakona, rad inspekcija, rušenje tržišta od nelojalne konkurencije – pekari koji nisu u sistemu PDV-a),
– stvori uvjete za razvoj (jeftini krediti, programi zapošljavanja, uvođenje u sistem samostalnih poljoprivrednih proizvođača),
– osigura poticaje (u cilju podizanja konkurentnosti brandova – poticaji primarnim poljoprivrednim proizvođačima, poticaji prehrambenoj industriji, jeftinije oglašavanje na javnim servisima za domaće brandove, kampanje kao što su Kupujmo domaće – Gradimo BiH!).

Vodeći poslove na ovakva način, korist će imati svi, a najviše građani i država.

Zato su nam potrebni veliki sistemi u velikoj i snažnoj privredi, temeljenoj na slobodi tržišta i konkurentnosti.

Nažalost, već gotovo 20 godina slušamo drugačije priče.

Dokazali smo ranije da smo mi u Bosni i Hercegovini konkurentni u metalnoj i automobilskoj industriji, energetici, elektronici, građevinarstvu, drvnoj industriji i proizvodnji namještaja, proizvodnji zdrave hrane, tekstilnoj industriji, a tu su i turistički potencijali, zatim izvrstan geostrateški položaj.

Sa velikim sistemima koji zapošljavaju male i srednje, naše konkurentske prednosti u bespoštednoj globalnoj tržišnoj utakmici tek tada će doći do izražaja.

(autor je direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo, koja je od marta ove godine dio AS GROUPA koji zapošljava blizu 3.000 radnika i u okviru kojeg posluju kompanije AS d.o.o. Jelah, Vispak d.d. iz Visokog, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače – Tuzla, Napredak d.d. Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj)

Oslobođenje/Visoko.co.ba