Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Madžid Avdagić podnio ostavku na mjesto predsjednika NO JP RTV Visoko

rtv visoko tablaJP “Radio i televizija Visoko” ostaje bez Nadzornog odbora, bar jednog dijela članstva. Kako saznaje Visoko.co.ba, predsjednik NO RTV Visoko Madžid Avdagić podnio je ostavku na ovo “nepopularno” mjesto, a uskoro bi njegovim stopama trebala i član NO Hizreta Kadić. Navodno, razlog Avdagićeve ostavke je što zbog poslovne prezauzetosti ne može dati veći doprinos u ovome tijelu, a naravno kako bi se poboljšala situacija u ovom općinskom mediju.

Da li će i Kadić krenuti stopama Avdagića, ne možemo potvrditi, ali saznajemo da bi uskoro trebalo iznova popunjavati Nadzorni odbor RTV Visoko. Podsjećamo, drugi član ovoga tijela je Zuhra Delić.

Inače, RTV Visoko već mjesecima muku muči sa likvidnošću. Nakon što je račun ovoga medija, zbog tužbe jednog uposlenika po Kolektivnom ugovoru, u februaru ove godine blokiran, radnici nisu primali legalne plate. Nakon deblokiranja računa u maju mjesecu, Nadzorni odbor donosi odluku o određivanju minimalca sa 22 uposlenika. Po jednima, podršku ovoj odluci dao je Menadžment i Osnivač, iako u Općini nikada nisu potvrdili ovu informaciju.

Zanimljivo je da je odluka o minimalcu donesena retroaktivno za dva mjeseca, što ne poznaje nijedan zakon u nekom demokratskom društvu. Također je zanimljivo što je nekim uposlenicima i bez odluke o minimalcu, plata bila u istom iznosu. Sve to je moguće u općinskom mediju, jer nikada nije usvojena ni sistematizacija radnih mjesta. Da ni Osnivač nema namjeru da pomogne svom javnom glasilu u kojem ima neograničen broj minuta medijske prezentacije, govori podatak da je iz godine u godinu aktuelnog mandata općinske strukture godišnja tranša umanjivana. Recimo, u posljednje tri godine budžetski prihodi se kreću od 120 000 KM, 110 000 KM, pa do umanjenja 20%, što je odluka aktuelne vlasti za sve budžetske korisnike. Ostaje neshvatljivo, za ove kapitalističke prilike, kako općinski medij nije isto tako za 20% umanjio Osnivaču medijski prostor za samohvalisanje, nego tih 22 uposlenika sa minimalcem na grbači i dalje uzgajaju simpatije prema svom dželatu.

Bilo kako bilo, reforma javnog sektora u Visokom i dalje dobrano potuca, i to na ravnom terenu. A ovakva RTV Visoko kakva je danas, sa novinarskim antivrijednostima čije priloge uređuje općinski potrčko nikom ne treba.