Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kantonalna bolnica u Zenici pred zatvaranjem

kb zenicaBolnica u Zenici nakon skoro 90 godina postojanja, nalazi se pred zatvaranjem zbog teške ekonomske situacije u kojoj se našla. Iako se u njima liječi hiljade pacijenata, opstanak ovih medicinskih ustanova visi o koncu.

Da Kantonalnoj bolnici Zenica prijeti zatvaranje potvrđuju izvještaji u kojima se navodi da je njen dug 15,6 miliona KM, od čega je 2,5 miliona obaveza osnivača, Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Trenutno se obavljaju samo hitne operacije te operacije djece, dok se svi ostali pacijenti stavljaju na liste čekanja, što traje i po nekoliko sedmica.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Fadil Šabanović ističe da bi zatvaranjem bolnice bilo ugroženo pola miliona ljudi.

“Dnevno za održavanje sistema grijanja bolnica mora imati 15 do 20 tona uglja. Bili smo prisiljeni nabavljati ugalj lošijeg kvaliteta iz drugih rudnika, ali i redukovati grijanje. Sljedeće što ćemo biti prisiljeni jeste otpuštanje pacijenata, jer bi boravkom u bolnici njihovo zdravlje bilo ugroženo, a tada će dio odgovornosti morati preuzeti i Rudnik”, rekao je Šabanović.

Klix.ba/Visoko.co.ba