Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Skupštine ZDK ovjereno je 9 kandidatskih listi na kojima se nalazi 26 kandidata

dom-naroda-psbihCentralna izborna komisija (CIK) BiH izvršila je provjeru kandidatskih listi za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) iz skupština Tuzlanskog kantona (TK), Zapadnohercegovačkog (ZHK), Zeničko-dobojskog (ZDK), Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde i iz Skupštine Kantona 10, saopćio je CIK BiH. Iz Skupštine TK za Dom naroda Parlamenta FBiH ovjereno je 8 kandidatskih listi na kojima se nalazi 21 kandidat, iz skupštine ZHK ovjereno je 6 kandidatskih listi na kojima se nalazi 13 kandidata, iz Skupštine ZDK ovjereno je  9 kandidatskih listi na kojima se nalazi 26 kandidata, iz Skupštine BPK Goražde ovjereno je 6 kandidatskih listi na kojima se nalazi 11 kandidata i iz Skupštine Kantona 10 ovjereno je 5 kandidatskih listi na kojima se nalazi 13 kandidata, kaže se u saopćenju.        

Odluke o ovjeri kandidatskih listi bit će dostavljene nadležnim kantonalnim skupštinama kako bi bila nastavljena pocedura izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. CIK BiH danas je odbila ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića i Muamera Omanovića, te odbacila kandidatsku listu zastupnika Emira Frašto za izbor delegata iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine BPK Goražde jer prema odredbama Izbornog zakona BiH iz navedenog kantona se ne biraju delegati iz reda Ostalih.            

CIK BiH je danas usvojio i Informaciju o pregledanih finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2013. godinu, a finansijske izvještaje dostavilo je 105 političkih stranaka, saopćeno je. Kako se navodi, zaključeno je da se od nadležnih sudova za 13 političkih stranaka traži brisanje iz registra jer su se stekli zakonski uslovi, a to su političke stranke Srpski pokret obnove (SPO), Demokratska stranka Srpske (DSS), Bihaćka građanska alternativa, Hrvatski blok BiH, Hrvatska stranka prava (HSP) Posavine, Narodna stranka Brčko Distrikt BiH, Brčanska demokratska inicijativa- Za bolje Brčko, Socijaldemokratska partija (SDP) RS, Nezavisna lista BiH, Ekološka stranka E5-Zeleni, Narodna bošnjačka stranka, Bosansko demokratska stranka i Stranka kokuza.