Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Do predviđenog roka dostavljeno deset kandidatskih listi za Dom naroda federalnog parlamenta”

sretko radisic1U Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona je do predviđenog roka dostavljeno deset kandidatskih listi za Dom naroda federalnog parlamenta. Liste su upućene u Centralnu izbornu komisiju na ovjeru, koja bi trebala biti okončana u roku od 24 sata ili najkasnije u petak, potvrdio je Sretko Radišić, predsjedavajući kantonalne skupštine.

Prema njegovim riječima, nakon što budu vraćene ovjerene liste, zasjedat će privremena Komisija za izbor i imenovanja, koja će izvršiti žrijebanje. Iz ZDK u Dom naroda federalnog parlamenta ulazi osam zastupnika i to tri Bošnjaka, po dva iz reda Hrvata i Srba, te jedan iz reda „ostalih“.

Ono što je trenutno izvjesno je, da bi federalna zastupnica iz reda Srba trebala biti Draženka Subašić, koja je predsjednica Kluba, a iz reda Hrvata kandidati su Damir Jukić i Ivo Tadić. Za federalnog zastupnika iz reda „ostalih“ pretenduju Amil Buljubašić i Edhem Fejzić.

Prema procjenama Radišića, nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK 7. saziva mogao bi uslijediti početkom naredne sedmice. Do tada, stranke koje čine novu većinu, SDA, DF i HDZ, trebaju dogovoriti kandidate za poziciju predsjedavajućeg, odnosno zamjenika predsjedavajućeg skupštine.  

Zenicablog.com/Visoko.co.ba