Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta je sa političkim statusom Halima Derviševića i šta je stvarni razlog istupanja iz OV Visoko?

halim dervisevic vijeceZasigurno najhrabriji vijećnik u OV Visoko na polovini drugog mandata pod čudnim i nerazjašnjenim okolnostima podnio je ostavku na svoje vijećničko mjesto. Radi se o Halimu Derviševiću (BPS), sve se desilo nakon famoznog glasanja ZA i PROTIV obdaništa u Prijekom. Dervišević je suprotno svom stranačkom kolegi Mirnesu Fatiću koji je glasao ZA, bio suzdržan, baš kao i onaj dio SDA vijećnika koji su u fazi podjele na Njegove i Njene bili na Njegovoj strani.

Navodno pominjala se nekakva funkcija u višim instancama vlasti ili javnom sektoru ZDK, međutim od tih koalicija koje bi mogle doprinjeti takvoj budućnosti Halima Derviševića još uvijek nema ništa. Međutim, pojavila se i opcija po kojoj BPS ima najrigoroznije mjere kažnjavanja svojih članova ukoliko ne poštuju stranačku disciplinu, odnosno požele da mijenjaju dresove kao u slučaju cirkusa koji je u Visokom priredila SDA kupujući sve one sa labilnijim karakterom i moralom. Navodno u generalovoj stranci ukoliko sam napustiš ili te stranka isključi materijalno obeštećenje koje se mora platiti stranci je puno veće nego u SDP-u recimo gdje iznosi 20.000KM.

Podsjećamo, Halim Dervišević uz Mirnesa Fatića predstavljao je BPS u zakonodavnoj vlasti Visokog. Prije dvije godine na lokalnim izborima kao nosilac liste dobio je 311 glasova, a nakon istupanja iz OV Visoko na njegovo mjesto doći će Husnija Merdić kao naredni sa liste koji je sa 156 dobijenih glasova bio treći najbolje plasirani kandidat BPS-a na lokalnim izborima 2012.godine.

Visoko je vjerovatno općina u kojoj je od implementacije izbora prije dvije godine došlo do najviše vijećničkih rokada i odustajanja od mandata. Neki su bili opravdani, dok su neki bili isforsirani i za cilj su imali potpuno kontrolistanje zakonodavne i izvršne vlasti manipulativnim i nemoralnim sredstvima.