Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lejla Imamović među bošnjačkim kandidatima

df poslanici u skupstini zdkZeničani su navikli na političke privilegije u smislu funkcija unutar ZDK pa samim tim bez obzira koja stranka da je u pitanju imaju stav da bi sva ministarstva, mjesto premijera i pozicije u Domu naroda trebalo da pripadaju samo i isključivo zeničkim kandidatima. Nije drugačiji slučaj bio ni sa DF-om. Zvanično koalicija SDA i DF su ti koji kroje budući politički izgled zakonodavne i izvršne vlasti u ZDK. Kada je na red došlo da se raspodjele pozicije u Domu naroda po ranije utvrđenom principu 3 Bošnjaka, 2 Hrvata, 2 Srbina i 1 ostali, SDA je izrazila želju da kao izborni pobjednik iz njihovih redova idu 2 Bošnjaka. To je bio kamen spoticanja i jedan od razloga prekidanja sjednica, ali na kraju su se ipak Izetbegović i Komšić usaglasili i od 3 ZDK Bošnjaka SDA će ipak dati samo jednog što je otvorilo prostor za jedno DF mjesto.

Tu dolazimo do drugog problema iz uvodne rečenice. U kantonalnom odboru DF-a smatrali su da to mjesto treba da pripadne zeničkom kandidatu i nosiocu liste sa prošlih izbora Samira Lemeša. Međutim, kako saznaje Visoko.co.ba presudilo je Sarajevo i sam Komšić, koji izgleda nije zaboravio onih preko 7.000 glasova iz 2010.godine koje je dobio u Visokom kada je bio hrvatski kandidat za člana predsjedništva i kao takav ubjedljivo pobijedio u “bošnjačkom” Visokom.

Visočanka Lejla Imamović kao prijedlog iz Kaknja i to naknadno je osoba koja je glasanjem poslanika u Skupštini ZDK jednoglasno usvojena kao prijedlog. Kako saznajemo i predsjednica KO DF-a je bila na strani Lemeša i to samoinicijativno. Nakon što su opravdano negodovali iz OO DF-a Visoko i nakon intervencije iz Sarajeva, a zbog teritorijalnog principa i zbog tzv.”dubinskog prolaza” sa liste (Imamović je kao 11 sa liste ušla među pet koji su ostvarili mandate) ipak je odlučeno da Lejla Imamović bude jedan od tri bošnjačka kandidata.

Lista za Dom naroda je predata jutros.