Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ermin Kadić nacrtao mural u zgradi Evropske komisije u Sarajevu

ermin kadicMural koji je na jednom mjestu spojio znamenitosti bh. i evropskih gradova kao dio jednog grada, svijeta ili civilizacije prikazanih na jedinstven umjetnički način od danas krasi zidove EU info centra (EUIC) u Sarajevu. 

Kako bi se promovirala činjenica da je BiH dio Evrope, te kako bi se svim zainteresovanim posjetiocima pružilo ugodno vizuelno iskustvo EU info centar je kroz nagradno takmičenje pod nazivom „Svi mi pripadamo u Evropu“ pozvao sve studente likovne umjetnosti, akademske i slobodne umjetnike iz Bosne i Hercegovine da svojim umijećem dočaraju zajedništvo i povezanost BiH i EU, poput gradova BiH i Evrope i njihovih glavnih znamenitosti.

Svi zainteresovani građani mogu da posjete EUIC i pogledaju ovaj orginalni likovni rad, ali ujedno da se upoznaju sa uslugama ovog centra, informišu se o Evropskoj uniji, te preuzmu korisne brošure i publikacije.

Na adresu EUIC-a pristiglo je više desetina prijava, a najbolje likovno rješenje i vrijednu novčanu nagradu u iznosu od 2.000 KM osvojio je Ermin Kadić iz Visokog.

„Na muralu sam pokušao prikazati ideju Evrope kao otvorenog društva u kome geografske granice ne postoje. Nečemu što je nama u BiH i na ovim prostorima blisko, bilo da se radi o našoj želji da budemo dio tog otvorenog i slobodnog svijeta ili o našoj stalnoj potrebi za naglašavanjem i crtanjem novih granica. Naime, prikazane su znamenitosti bh. i evropskih gradova kao dio jednog skladnog ekosistema i baš kao što naziv rada kaže „Meni Je Sve Jedno“, izjavio je pobjednik takmičenja Ermin Kadić. 

Ermin Kadić student je treće godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika. Učestvovao je na grupnim izložbama u BiH, a dobitnik je nekoliko nagrada za likovnu umjetnost i video uradak. Također je 2012. godine snimio film o sarajevskim tramvajima u koprodukciji festivala Kratkofil Plus iz Banja Luke. Bavi se freelance grafičkim i video dizajnom i intenzivno radi na usavršavanju vještina u 3D modeliranju.

Radiosarajevo.ba/Visoko.co.ba