Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

9.decembar – Dan borbe protiv korupcije

df logoSavjet za pitanje mladih Demokratske fronte OO Visoko upućuje ovo pismo svim državnim institucijama, organima vlasti i svim građanima koji imaju priliku, a ne bore se protiv ove opake bolesti našeg društva-KORUPCIJE!!!

Poštovani,

9.decembar se širom svijeta obilježava kao Dan borbe protiv korupcije, te Vam mi, članovi Savjeta za pitanje mladih Demokratske fronte Visoko, kao odgovorni i moralno osviješteni građani ove zemlje, upućujemo ovo pismo s nadom da ćete shvatiti da je korupcija zlo koje izjeda i uništava ovu zemlju, opstruira njen razvoj i zatvara sva vrata napretka!!!

Mi smo narod koji naročito voli da kritikuje i obično je kritika ‘prilika za pametovanje’ i vrlo često povod za pogoršavanje odnosa. Davanje i primanje kritike je vještina koja se uči. Samokritika je osnov dobre kritike.

Imate veliku odgovornost i dužnost da ovu zemlju, našu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, učinite jakom, organizovanom i perspektivnom zemljom za mlade umove željne napretka, željne života u zemlji u kojoj će biti dovoljno zdravstveno osiguranje da bi se liječio, a ne da gleda kako mu bližnji umiru jer nema novca ili ne želi da potkupi doktora, zemlji u kojoj će znanje biti osnovni kriterij zaposlenja, a ne rodbinske veze, zemlji u kojoj neće kružiti lažne diplome samoprozvanih „ univerziteta“, zemlji u kojoj će pošten čovjek konačno prodisati!!!

Niti jedno veliko carstvo, niti jedna velika organizacija nije propala, nije nestala samo zbog uticaja vanjskih neprijatelja i zbog napada. Uvijek bi izdao neko iznutra, unutrašnji neprijatelji su uvijek bili opasniji od vanjskih. Naš najveći unutrašnji neprijatelj smo mi sami sebi, naša djela, naše misli – Korupcija je bolest ove zemlje, bolest koja je izjeda već 20 godina, bolest koje se moramo riješiti jednom zauvijek da bismo konačno krenuli naprijed. Ukoliko to ne učinimo, upropastit ćemo ovu zemlju, uništit je, a bez nje ni nas neće biti!!!

Svjetsko istraživanje o korupciji koje svake godine radi Transparency International pokazuje da Bosna i Hercegovina spada u najkorumpiranije i najnerazvijenije zemlje Evrope. Prema ovogodišnjem istraživanju korupcije, od 163 države, koje su bile obuhvaćene, Bosna i Hercegovina, sa ocjenom 2,9 dijeli 99. mjesto sa Armenijom, Eritrejom, Sirijom i Tanzanijom!!!

Kako bi došli do željno očekivanog zaposlenja i kako bi svojoj porodici osigurali egzistenciju, kako bi osigurali svom teško bolesnom djetetu liječenje, građani ove zemlje su prinuđeni davati mito osobama koje im to mogu osigurati!

Zašto?! Zato što nekoj gospodi nije dovoljna plaća, zato što ih je pohlepa toliko zaslijepila pa ne vide uplakano i teško bolesno dijete, ne vide naše najbolje studente bez zaposlenja, ne vide i ne znaju da njihovi psi bolje jedu od naših penzionera!!!

Budućnost ove zemlje, budućnost svakog mladog čovjeka ove zemlje je previše dragocjena kako bi bila uništena zbog tako niskih i ništavnih bića bez ponosa, bez dostojanstva i bez prkosa. Budućnost ove zemlje ne smiju da kroje ljudi koji se prodaju za šaku eura, koji dječiju sreću, trud vrijednog studenta, nekadašnji mukotrpni rad sada već ojađenog penzionera bacaju pod noge zbog svoje pohlepe i želje da imaju više nego što to zaslužuju !!!

Imate odgovornost i imate mogućnost da se svakodnevno borite protiv ove opake bolesti našeg društva!!!

Imate mogućnost da promijenite stvari i mi Vas molimo da to i učinite, ili da barem pokušate.

Savjet za pitanje mladih

Demokratska fronta  OO Visoko

Posted in BiH