Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Samo sindikat radnika Preventa spašava

prevent-delavkaPisali smo prije nekoliko mjeseci o tome kako će se desiti radikalne promjene u poslovanju Preventa, grupacije koja zapošljava najviše Visočana, posebno u njihovim postrojenjima u Goruši. Kako se bliži kraj godine, tako se i naše pretpostavke obistinjuju. Naime, uz četrdesetak otpuštenih radnika koji su imali stalne ugovore, (neki su bili i na bolovanju u vrijeme dobijanja otkaza) javili su nam se još neki radnici izražavajući zabrinutost, jer novim promjenama u firmi ponovo prolaze proceduru zapošljavanja, iako već imaju ugovore o radu!? Naravno, zanimaju ih pravne posljedice novonastale situacije i čudne odluke poslodavca, da već zaposlene radnike iznova zapošljava. Njihove pretpostavke su različite. Od onih da ponovnim zapošljavanjem u novoj firmi gube sva do tada stečena prava, odnosno da tek prispjevaju za dvije godine, do onih prema kojima prebacivanjem na novu firmu  poslodavac ne mora isplaćivati otpremninu u slučaju eventualnog otkaza koji slijedi kao naredni korak u novoj firmi.

Jedno je jasno, Prevent zaista širi svoje djelatnosti od šivanja košulja, ruksaka, preko izrade namještaja, do ulaska i u metalnu industriju. Sa druge strane također je evidentno da veliki poslovi sa presvlakama za Golf 7 i Passat 8 odlaze u Žepče, tačnije CARTRIM d.o.o. Žepče. U takvoj situaciji dolazi do nužnih kadrovskih promjena i rješenja uz već dugogodišnji postojeći i nerješivi problem sa otpadom. Sve to zajedno Visoko više, uz politički ambijent, ne čini mjestom ugodnog poslovanja za jednu ovakvu kompaniju koja je naučila da sama sebi postavlja uslove i ambijent za poslovanje, pa se često prijeti odlascima u Goražde ili Srbiju. Dok sa druge strane sve više bivših radnika prijeti tužbama ili su u procesu istih. Pretpostavlja se da bi Prevent, ukoliko kolektivna tužba nedavno 40 otpuštenih radnika bude uvažena, trebao isplatiti cca.2.000.000KM. Sve je više i onih koji trenutno imaju “sigurno” radno mjesto, a koji počinju razmišljati da je samo pitanje vremena kada će doći red i na njih, suprotno dosadašnjem razmišljanju “nek mene ne dira” briga me šta se dešava.

I naravno, sada se Preventovi dušebrižnici, koji ne vjeruju da njihov otpad i način iskorištavanja radne snage znači više Visočana na lječenju po Zenici i Sarajevu, pitaju otkud nama pravo da se bavimo ovom problematikom. Odgovor je vrlo jednostavan. Neće biti nikakve potrebe da se novinari bave ovom problematikom, kada ta firma bude imala ozbiljan Sindikat.