Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

28. rođendan visočke dvorane

ksc mladost 28.11.1986-1Na današnji dan prije tačno 28 godina, 28. novembra 1986. godine, zvanično je otvorena visočka dvorana, odnosno KSC “Mladost”. Iako je dvorana zvanično otvorena taj dan, ona se počela koristiti još krajem marta te iste godine, i to utakmicom visočkih rukometašica (30. marta). Kada su u pitanju rukometaši tadašnjeg “Vitexa”, oni su “debitovali” 5. aprila 1986. godine susretom protiv RK “Radnički” Šid (Srbija) u kojoj su slavili pobjedu rezultatom 29:28. Prema arhivi koju posjeduje i održava proslavljeni visočki rukometni stručnjak Zdenko Antović, ostalo je zapisano da je prvi gol postigao Korjenić Ermin i to na sjevernom golu dvorane.

“Istina je da se dvorana koristila bez tehničkog prijema i na proljeće 1986. godine. Rukometaši su odigrali prvu utakmicu protiv Radničkog iz Šida, a rukometašice su par dana prije njih odigrale svoj meč. Dana 28.11.1986. godine banjalučki Borac je došao na svečano otvorenje (pozvali smo ga jer smo mi davno otvorili “Borik” sa njima u prvenstvenoj utakmici, u kojoj je Hurem postigao prvi gol). Rezultat meča odigranog u Visokom je glasio 32:32. Ja sam sa Zlatanom Saračevićem dogovorio posljednja dva gola: on je bacio cepelin iznad glave za desnog beka Smailagić Pipetu i oni su poveli. Mi smo u sljedećem napadu ubacili cepelin sa desnog krila meni na pivota i tako izjednačili. Dvorana je bila dupke puna uz prigodan program koji je organizovan tom prilikom. Ključ dvorane predao je Murat Hanjalić Fikretu Huremu. Ja sam mu bio ukrao iz džepa kratki govor, ali smo mu ga vratili uoči prigodnog momenta (plašili smo se da se ne zbuni)”, prisjeća se Zdenko Antović povodom 28. godine od otvorenja KSC “Mladost”.

Zanimljivo je da su se seniori “Vitexa” te godine još jednom vratili na asfaltno igralište igrajući oproštajnu utakmicu od ovog terena. To se dogodilo 24. maja 1986. godine u meču sa “Jedinstvom” iz Kačareva, uz rezultat 34:23, a u okviru posljednjeg kola Druge lige tj. šampionata klubova BiH i Vojvodine.

Visočka dvorana je tokom ratnog perioda doživjela brojna oštećenja, nakon čega je renovirana i ponovo svečano stavljena u funkciju 18. decembra 1996. godine  odigravanjem rukometne utakmice između RK “Bosna” Visoko i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Danas usluge visočke dvorane koriste brojni sportski klubovi i u njoj se odigravaju rukometni, kuglaški i košarkaški mečevi, kao i mečevi u malom fudbalu, a u posljednje vrijeme se održavaju i turniri i manifestacije vezane za karate, taekwondo i gimnastiku.

Prema informacijama koje se mogu pronaći i na internetu, osim dvorane koja raspolaže sa 2200 sjedećih mjesta, u sklopu Kulturno-sportskog centra je i kuglana, fitness klub (teretana), caffe bar, deset svlačionica od kojih su četiri sa kupatilima, kancelarije i ostale popratne prostorije, te asfaltirano vanjsko igralište i veliki parking. Osim rukometa, dvorana je pogodna i za ostale sportove: košarka, odbojka, tenis, kao i za održavanje koncerata. Ima parketnu podlogu dimenzija 45×30 metara.

Neven Krajišnik/Zdenko Antović/Visoko.co.ba