Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

135 radnika KTK našlo spas u Preventu

prevent ktk visokoPrevent je jučer i zvanično preuzeo 130 radnika od KTK Visoko, tačnije od fabrike obuće u Goruši kojima potpisom na ugovore svih strana teče radni staž u Preventu, zdravstveno osiguranje, idu doprinosi i dobiva se redovna plata . Prije toga je u Preventu počelo da radi 35 radnika iz fabrike u Topuzovom polju. U narednom periodu Prevent bi trebao preuzeti još 15 radnika od KTK, a što je sve dio preuzetih obaveza iz privatizacije jednog dijela KTK. Nakon saniranja kupljenih objekata od KTK, u narednom mjesecu svi radnici bi trebali da počnu sa redovnim radom u ciklusu i po proizvodnom programu Preventa.
 
Do sada je Prevent ovim povodom uplatio 4.000.000KM, a u toku su pregovori sa Kantonalnom poreskom upravom da se najveći dio tog novca u skladu sa zakonom usmjeri na izmirenje obaveza za penziono osiguranje radnika KTK Visoko.
 
Posjećamo, zbog visočke gluposti pojedinih, po vlastitom ubjeđenju, pametnih ljudi i vizinara sve se moglo prije pet godina završiti i puno bolje po Visoko. Pisali smo tada o tome, i proglašeni neprijateljima, što i razumijemo, jer su ti “pametni” vizionari u tom periodu od pet godina uspjeli da ukradu od KTK skoro 3.000.000KM i jasno nam je zašto su bili protiv. Tačno prije pet godina, tadašnji direktor Senad Bilalović isposlovao je bolje uslove sa Preventom. Radilo se o 10.000.000KM koje je trabalo da inkasira KTK uz preuzimanje 465 radnika. Jedan od najglupljih tadašnjih razloga, onih koji su se pitali, zbog čega ne treba prodati dio KTK grupaciji Prevent je bio kako će zbog toga Visoko izgubiti svoje tradicionalne zanate po kojima smo poznati !?!? Od tada do danas Visoko je izgubilo puno više, a radnici KTK još više, dok su zagovornici te priče dio tala od pomenutih i pokradenih 3.000.000KM.