Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

”Policajci” spremni za 11. Dane Zaima Muzaferije

total naslovnaSutra u Visokom počinje jedanaesta po redu manifestacija Dani Zaima Muzaferije, koja je već prešla u lijepu tradiciju, a u organizaciji Udruženja “Ars tragovi” čiji je glavni protagonista Rasim Kadić. Tako je za ovu manifestaciju tradicionalno da jedna noć bude rezrevisana za Teatar Total. Iako je Total bio zamrznuo svoj rad na neodređeni period, ova grupa entuzijasta predvođena profesorom Jesenkom Muzaferijom je pokorila Festival festivala u Trebinju i tako dokazala da Visoko ima pozorište. No, ni zamrzavanje rada, kao ni osvajanje prestižnih nagrada nakon čina zamrzavanja nije previše dotaklo organe vlasti, pa je pozorište i dalje prepušteno samo sebi, a niko se Tetatru Total nije obratio od nadležnih organa:

 

“Niko nam se nije javio, niti ponudio bilo kakvu pomoć. Imali smo razgovora sa nekolicinom medija, među kojim je i vaš portal, ali što se tiče institucija vlasti niko nam se nije obratio, niti je upitao, šta se dešava i zbog čega” – govori za naš portal Jesenko Muzaferija predsjednik i režiser visočkog pozorišta. O nastaloj situaciji u pozorištu Muzaferija kaže:

 

“Moram priznati, biti iskren, da smo ovu predstavu ”Policajci” namjenski spremili za 11. Dane Zaima Muzaferij, dakle da nije ovogodišnje manifestacije naš rad bi ostao zamrznut. Ovo je prije svega da kažem predstava koja je iskočila iz svih pravila i naših odluka o zamrzavanju rada, tako da zvanično naš rad i odnos prema onima koji trebaju da vode brigu visočkom pozorištu i dalje stoji zamrznut” – riječi su Jesenka Muzaferija. 

 

Slično kao i teatar, tako se i manifestacija Dani Zaima Muzaferije iz godine u godinu bori sa mnogo problema, ali Visoko će i ove godine imati ovu kulturnu manifestaciju:

 

“Pa kako rekoste uprkos svemu i ove godine imamo manifestaciju Dani Zaima Muzaferije, ponajviše zahvaljujući entuzijazmu predsjednika Udruženja “Ars tragovi”, koje je oragnizator manifestacije, Rasimu Kadiću koji nije želio da se ova manifestacija ugasi” – rekao je profesor Muzaferija, koji je nam o predstavi ”Policajci”koju je napisao Slavomir Mrožek kaže:

 

“Predstavu smo izabrali u skladu sa vremenom, Mrožekovi ”Policajci” donose mnogo poruka koje korespondiraju sa situacijom koja je trenutno ovdje u Bosni i Hercegovini. Teatar Total je u posljednje vrijeme, u posljednjih nekoliko godina angažovani teatar, barem nas tako nazivaju na fetivalima, tamo gdje stručni ljudi gledaju i ocjenjuju naše predstave, i kao takve nas nagrađuju” – završio je profesor Jesenko Muzaferija razgovor za visoko.co.ba.

 

Inače, glumačku ekipu predstave ”Policajci” čine: Faik Salihbegović, Dževad Hasanbegović, Milenko Manojlović i Adnan Tajić. Režiser je kako smo rekli profesor Jesenko Muzaferija, asistent režije je profesor Mehmed Kardaš. Za kostimografiju je zadužena profesorica Vera Muzaferija. Svjetlo majstor je Branislav Mirković, dok je muziku odabrao i za predstavu spremio Lordan Muzaferija. Izrada portreta je djelo Mensuda Bečara. 

 

Program manifestacije:

 27.11.2014, četvrtak:

  19,00 – Otvorenje Manifestacije – Zavičajni muzej Visoko, Promocija Kataloga „Tragovi 2014“

Izložba crteža Ismeta Mujezinovića; Iz fundusa Umjetničke galerije BiH

Specijalni gost: Mustafa Nadarević

28.11.2014, petak

20,00 – „Bajka koju idiot priča“, predstava Lane Bastašić, Kamerni teatar 55, režija: Emir Kapetanović – Gradsko kino Visoko

29.11.2014, subota:

11,00 – Crtani film za djecu iz osnovnih škola, Gradsko kino Visoko

20,00 –  „Policajci“, predstava Slavomira Mrožeka, Teatar „Total“, režija: Jesenko Muzaferija –  Gradsko kino Visoko

 

Jasmin Tajić/visoko.co.ba

 

 

total2total3total4total5total6total 1