Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Općina “nanišanila” imovinu KTK u Prijekom i u centru grada

ktk ispred poste1Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih radnicima KTK Visoko jučer je u Federalnoj Agenciji za privatizaciju održan sastanak na inicijativu APF –povodom pisma Općinske načelnice Amre Babić za izuzimanjem lokacije Prijeko iz privatizacije KTK VISOKO sa ciljem da se u skladu sa prostornim planom iz 2000.godine na toj lokaciji prave sportsko-rekreativni tereni, igrališta, a sve za za potrebe općine Visoko.

Sastanku su prisutvovali načelnica općine Visoko sa pomoćnicima, predstavnici Poreske uprave koja ima hipoteku na toj vrlo vrijednoj lokaciji u samom centru grada, predstavnik sindikata i malih dioničara KTK Ramiz Omanović, te predstavnici Federalnog ministartstva industrije, Nadzornog odbora KTK Visoko i direktor društva Bilalović Senad, te predstavnici APF.

Lokacija koja ima preko 22 dunuma i 6 objekata, vrlo vrijedna, po nekim saznanjima od sudskog vještaka procijenjana preko 7.000.000KM je pod hipotekom Poreske Uprave. Trenutno u tim postrojenjima radi preko 100 uposlenih u Fabrici obuće.

Cilj Općine je da izuzme od moguće privatizacije KTK Visoko, uz odgovarajuće Odluke Vlade Federacije, kao većinskog vlasnika (67%) te uz saglasnost malih dioničara da ih se obešteti za (33%). kao i pitanje kako obeštetiti Poresku upravu koja ima kolateral za obaveze KTK Visoko upravo na toj lokaciji (uglavnom obaveze za penziono osiguranje većeg broja radnika KTK Visoko).

S obzirom na složenost problema, pitanje obeštećenja prema Poreskoj Upravi odnosno za penziono uvezivanje staža radnicima je ključno, jer radi se o najkvalitetnijem dijelu KTK u užoj gradskoj zoni. Dogovoreni su naredni sastanci do kraja 2014.godine, ukoliko se mogu dobiti neka jasna stajališta i od Vlade i od APF i od nadležnog ministarstva i Općine, a i malih dioničara.

Za drugu inicijativu eksproprijaciju poslovnog objekta Komercija, preko puta pošte cca 170 m2 , izražena je spremnost KTK da se pristupi realizaciji tog plana, tačnije rušenje u sklopu uređenja Trga žrtava Srebrenice, ali uz striktno zakonske pretpostavke, da novac koji bi trebala uplatiti Općina Visoko ide preko Poreske uprave na izmirenje obaveza za mirovinsko osiguranje dijela radnika KTK Visoko.