Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

BPS i A-SDA potpisali Sporazum o saradnji i političkim principima zajedničkog djelovanja

rubikova-kockaPredsjednici Bosansko-hercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefer Halilović i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Nermin Ogrešević potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o međusobnoj zajedničkoj saradnji i političkim principima zajedničkog djelovanja.

Predsjednik BPS-a Sefer Halilović je nakon potpisivanja kazao novinarima da će od danas u svim razgovorima nastupiti kao blok. Formirat će koordinaciono tijelo koje će voditi razgovore, pregovore.

– Nastupit ćemo kao blok, jer mislimo da je politička scena previše usitnjena i da je treba okrupnjavati na principima borbe za BiH, za pravdu u BiH, za pravednije uređenje BiH – kazao je Halilović.

Istaknuo je da Sporazum ostaje otvoren i za druge političke subjekte koji budu htjeli da im se priključe.

– Dva su osnovna pravca našeg djelovanja, jačanje države i pokretanje privrede, odnosno jačanje ekonomije. To su dva segmenta, a sve ostalo je vezano za to i uz to – kazao je Halilović.

Istaknuo je da ovaj sporazum znači da će nastupiti zajedno, da će dalje raditi zajedno, da će na svim nivoima – kantonalnim, federalnom, državnom djelovati kao grupacija, kao tim.

– Naš kapacitet je na državnom nivou dva poslanika, na federalnom sad je to već šest i u kantonima je to značajan broj kantonalnih poslanika. Nećemo ulaziti ni u kakve matematičke koalicije, a ako se budemo našli na programskim koalicijama koje će rješavati suštinska pitanja, ova dva o kojima sam govorio, a uz to zapošljavanje, pokretanje privrede, borba protiv kriminala i korupcije i druga pitanja, bit će nam zadovoljstvo da u tome učestvujemo – kazao je Halilović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, naveo je da su na nivou Kantona Sarajevo razgovarali s nekoliko političkih stranaka i „još nema dogovora“.

– Ne samo na nivou kantona Sarajevo, razgovarali smo u Tuzli, u Zenici, Bihaću, Goraždu, Mostaru, na nivou Federacije, na nivou države. Vode se razgovori na svim nivoima – kazao je Halilović.

Istaknuo je da neće parcijalno ulaziti u vlast.
– Ako uđemo u vlast, ući ćemo na svim nivoima, ako ne uđemo, nećemo nikako. Da bismo realizovali program, ili ćemo ući na svim nivoima, ili nećemo nikako. To je princip o kojem smo se dogovorili – kazao je Halilović.

Predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević je kazao da ih veže zajednička ideja i osjećaj potrebe da u „našoj zemlji treba puno toga uraditi, da nam trebaju zaista korjenite promjene“.

– Mi kao politička grupacija koja je vezana ovim sporazumom osjećamo potrebu da nešto treba uraditi u našem društvu, u našoj zajednici, prije svega na političkoj stabilizaciji – kazao je Ogrešević.

Dodao je da su raspoloženi za svaku inicijativu i prijedlog koji bi značio napredak u zajednici, kad je u pitanju i politička stabilizacija, ali i kad su u pitanju ekonomske reforme koje su neophodne.

– Mišljenja smo da ima puno toga da se uradi i da je moguće puno toga u našoj zemlji uraditi ako postoji, prije svega, politička volja. Treba ovaj naš glomazan aparat administrativni i ini pokrenuti i staviti ga u funkciju da proizvodi konkretne rezultate. Da bi se takav proces pokrenuo treba politička volja, glavni politički akteri moraju ono što govore pretočiti u konkretna djela – kazao je Ogrešević.