Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uspjeh mladog visočkog režisera

malik kurtMladi visočki režiser i filmski stvaralac Malik Kurt, koji je ujedno i osnivač MaKProdukcije iz Visokog, posljednje dvije godine bilježi smo uspjehe. Već se dijelom toga upoznati i putem stranice visoko.co.ba, kao i putem Televizije “Vi-Net”, no u međuvremenu je Malik dobio još neke nagrade i priznanja te uspješno realizovao niz projekata. Sve to sa veoma skromnim ili skoro nikakvim budžetom, ali želja i volja su ti koji guraju Malika i njegove saradnike naprijed i koji mu daju snagu da nastavi sa svojim radom. Samo nekoliko dana pred odlazak Malika u Dohu na Ajyal Film Festival, što je još jedno od priznanja za mladog Visočanina, porazgovarali smo sa njim i o njegovom radu.

Prije svega, ove godine MaKProdukcija je obilježila tri godine svog rada. Kako je bilo raditi svo to vrijeme i da li bi mogao ukratko rezimirati taj rad?

– Bilo je teško raditi sve ove godine bez ikakvih sredstava, to su većinom bili projekti sa veoma malo ili bez ikakvog budžeta. Naravno, svaki početak je težak i mi smo nekako to uspjeli da prevaziđemo. I dalje je teško, ali čovjek koji mi puno pomaže ujedno je i moj partner, Faruk Garib i sa njim se sve to nekako čini lakšim. Bez njega ne bih ostvario ništa.

I ove godine si učestvovao na Sarajevo Film Festivalu te ponovo ostvario zapažen uspjeh. O čemu je riječ?

– MaKProdukcija je ovo godine, 5. juna, proslavila 3 godine postojanja. Tim povodom smo objavili kratki film pod imenom “Flappy Attack”, koji je ušao u uži krug na ovogodišnjem SFF-u u kategoriji Teen arene, i upravo nam je taj film također donio specijalnu nagradu žirija.

Upravo zahvaljujući specijalnoj nagradi na SFF-u, uskoro putuješ u Dohu, gdje će se održati Ajyal Film Festival, u organizaciji Doha Film Instituta. Tebi je pripala ta čast da budes član žirija.

– Da, to je donijela ta specijalna nagrada koju sam osvojio i zbog toga putujem u Dohu 30. novembra na festival koji traje od 1. do 6. decembra, gdje ću predstaviti svoj rad, rad MaKProdukcije za ove 3 godine, a ujedno biti i član žirija. Veoma mi je drago da sam pozvan jer će to definitivno biti veliko iskustvo za mene kao čovjeka koji voli film. Naravno daću sve od sebe da doprinesem festivalu koliko to budem mogao.

Mnogo radiš u posljednje vrijeme, pa je tako prije nekoliko dana javnosti objavljen i video koji si radio za Dževada Poturka, našeg proslavljenog kickboxera i K-1 borca. Odakle saradnja sa njim?

– Dževada sam upoznao preko Amera Spahića s kojim je MaKProdukcija radila na proteklih 5-6 projekata. Dževad se javio sa idejom da napravi kratki film/promo i mi smo mu predložili neke svoje ideje. Dževad je pristao da radi i eto tako sam režirao taj kratki film/promo, odnosno radio sam kao jedan od režisera i direktor fotografije. Kadrove smo snimali i u Visokom, posebno na vrhu Visočice.

Kako uspijevaš sve stići, ko su ljudi koji ti pomažu i sa kojima sarađuješ?

– Vjeruj da ne znam ni ja kako stižem, jer je tempo života u Bosni i Hercegovini ionako prebrz, pogotovo ako neko pokušava da ostvari nešta pozitivno u ovim tamnim vremenima. Zato pored sebe imam čovjeka koji mi stvarno pomaže na svakom projektu, a u pitanju je već spomenuti Faruk Garib. Pored Faruka, MaKPro sarađuje sa Amerom Spahićem na dosta projekata, pa smo tako sa njim radili na spotu za Hor Bostan iz Kaknja, odnosno spot za ilahiju “Posljednji dah”, kao i ilahiju “Srebrenica” izvođača Adema Dulasa, te reklamu za Techno Land u Kaknju i evo ovaj zadnji projekat za našu bh. mašinu Dževada Poturka. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svima koju su pomogli i bili podrška sve ove godine, a želim da se zahvalim i vama što nas svaki put pozovete na razgovor i intervju. Još bih samo da poručim svima “širite ljubav i mir, volite se!”.

Neven Krajišnik/Visoko.co.ba