Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježavanje Dana državnosti, 25. novembra

medresa odman ef. redzovic gracanica visokoMedresa „Osman ef. Redžović“ je, ove godine, odlučila obilježiti Dan državnosti, 25. novembar opširnijim programom, odnosno sedmičom kulture i tradicije. Po riječima direktora medrese Dženana Handžića, program obilježavanja 25. novembra počinje koncertom Armina Muzaferije u srijedu (danas) sa početkom u 19, 00 u medresi, a završava se na sam Dan državnosti.

-Potrudili smo se da ponudimo različite sadržaje koji će sa različuitih aspekata pomoći ideji bh. državnosti. Obilježavanje počinjemo danas (srijeda) koncertom sevdalinke i bosanske pjesme Armina Muzaferije sa kojim već izvjesno vrijeme ostvarujemo dobru saradnju. Sutra (četvrtak) u 15,00 predavanje o bosanskom jeziku i o tome zašto je jezik važan za svaki narod, pa tako i za nas koji živimo u BiH će održati književnik Isnam Talić. U petak, poslije džuma-namaza, organizirat ćemo malonogometni turnir na kojem će učestvovati ekipe MSŠ „Hazim Šabanović“, Gimnazije „Visoko, Franjevačke klasične gimnazije i Perzijsko-bosanskog koledža. U ponedjeljak, 24. novembra, na platou ispred medrese planirali smo degustativnu izložbu pod nazivom „Čari bosanske kuhinje“. U saradnji sa našim đacima, njihovim roditeljima i majstorima kuhinje ponudit ćemo bosanska jela. U utorak, 25. novembra na Dan državnosti na lokalitetu Mile ćemo izvesti muzičko-scenski performans sa srednjovjekovnim likovima, a pod nazivom „Mojoj dragoj BiH“, ističe Handžić.

Cilj ovakvog obilježavanja najvažnijeg datuma naše države Bosne i Hercegovine jeste da se reaktuelizira ideja bosanske državnosti koju zvanično vezujemo za datum 25.novembar, a općepoznato je da bosanska državnost datira vjekovima unazad. Tome svjedoče historijske činjenice i lokaliteti srednjovjekovne Bosne.