Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Galijašević, Plančić, Aliefendić?

miralem-galijasevicSporazum pod nazivom Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini potpisan je između dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i predstavnika koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Na osnovu ovog sporazuma, a prije sutrašnje konstituirajuće sjednice nove Skupštine ZDK sada je jasno i ko će činiti novu vlast u ZDK. SDA sa 11 poslanika, DF sa 5 i HDZ sa 2 poslanika imaju sasvim dovoljno “ruku” da izglasavaju šta žele jer njihovih osamnaest poslanika čine većinu od ukupnih 35, s tim da je sasvim izvjesno da neće biti sami u koaliciji na nivou ZDK. U takvoj situaciji jasno je i da će mjesto premijera kao pobjednička stranka dobiti SDA, a kako iz svojih izvora saznaje Visoko.co.ba najozbiljniji kandidati za ovu poziciju su Ibrahim Plančić iz Tešnja, Alemedin Aliefendić iz Kaknja i Miralem Galijašević iz Zenice. Dok su Aliefendić i Plančić na proteklim izborima stekli mandate budućih poslanika u Skupštini ZDK, Galijašević je aktuelni direktor preduzeća Alba iz Zenice, s tim da je već ranije obnašao funkciju premijera u periodu 2006-2010.godina. Naš izvor nam je potvrdio i to da je Miralem Galijašević najozbiljniji kandidat i da će on najvjerovatnije po drugi put biti premijer ZDK.

Na osnovu potpisane koalicije između SDA, DF-a i HDZ-a očekivati je da i Visoko dobije jedno ministarsko mjesto, prevashodno to može očekivati OO SDA Visoko, dok od pet poslanika DF-a u Skupštini ZDK jedno mjesto pripada i Lejli Imamović iz Visokog tako da bi se možda moglo desiti i da neko iz visočkog DF-a dobije poziciju budućeg ministra, ovisno o tome koliko je OO Demokratske Fronte Visoko ozbiljan politički faktor na nivou ZDK.