Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko imalo značajno mjesto u izgradnji pruge Šamac – Sarajevo

visokosamacsarajevoPrije tačno sedam godina, 17. novembra 2007. godine, obilježeno je 60 godina od izgradnje pruge Šamac – Sarajevo, a Visoko se tada na simboličan način uključilo u taj jubilej. Naime, tada je, uprkos veoma lošim vremenskim uslovima, oko 200 građana Visokog došlo na visočku željezničku stanicu i dočekalo svečani voz koji je iz pravca Šamca išao za Sarajevo. Na jednom mjestu su se skupili predstavnici općinske vlasti, omladina, ali i oni koji su prije, sada već 67 godina upravo gradili spomenutu prugu. Prije nastavka putovanja prema Sarajevu, voz se nekoliko minuta zadržao u visočkoj stanici, gdje su u njega ušli predstavnici opštine Visoko na čelu sa tadašnjim načelnikom Munibom Alibegovićem, ali i šestostruki udarnik Vjeko Radić, koji je i sam kao devetnaestogodišnjak učestvovao u izgradnji ove pruge.

“Uvijek se rado prisjetim tih dana. Čast mi je što sam bio dio ove naše istorije i što sam uzeo učešće u izgradnji pruge”, rekao je tada Radić, koji je sa sobom ponio i ordenje koje je dobio kao udarnik.

Jedan od organizatora dočeka bilo je i Udruženje “Josip Broz Tito”, a ono što je veoma zanimljivo i što malo ljudi i iz Visokog zna, to je da se u Visokom u vrijeme izgradnje nalazio glavni štab omladinskih radnih brigada, koji je bio smješten u Arnautovićima, dok se u Visokom nalazilo i glavno skladište tehničkih i prehrambenih roba, koje su služile za omladince koji su radili na ovoj pruzi.

Željeznička pruga Šamac – Sarajevo izgrađena je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a pustio ju je u pogon lično Josip Broz Tito, i prema dostupnim informacijama, karakterističnost ove pruge je da je ona izgrađena tzv. dobrovoljnim omladinskim radom. Pod parolom “Mi gradimo prugu – pruga gradi nas”, stotine hiljada mladih iz cijele bivše Jugoslavije i svijeta vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama i krampovima, probilo je ovu trasu kroz brdovitu Bosnu. Na prvoj radnoj akciji je radilo ukupno 211.370 osoba iz Jugoslavije i inostranstva. Veći objekti na njoj su most na Savi u Šamcu, tunel Vranduk i osam drugih kraćih tunela, ukupne dužine 2.354 metara. Ukupna dužina pruge je 239 km.

Neven Krajišnik/Visoko.co.ba