Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jedine visočke trojke vlast je davno zaboravila

ceho visokoZa supružnike Džemala i Emiru Čeho iz visočkog sela Goduša svaki dan nosi novu brigu i borbu da svojoj djeci, sada četverogodišnjim trojkama Enisi, Melisi i Muniru, imaju šta dati da jedu te da im priušte i ostale stvari potrebne svakom djetetu.

Puni života

Posjetili smo ovu peteročlanu porodicu, a Džemal i Emira su nam kazali da su njihova djeca, jedine visočke trojke, nedavno skromno proslavila rođendan.

– Hvala Bogu živi su, zdravi i, kao i sva druga djeca, puni života. Kako živimo u ovom teškom vremenu, to mi najbolje znamo. Ja sam radio u kompaniji “Prevent”, ali sam u januaru ove godine dobio otkaz i od tada nemam posao, a i supruga nigdje ne radi. Primamo dječiji doplatak koji je iznosio 11 KM po djetetu, a sada je povećan na nešto više od 13 maraka, i tih nešto više od 40 KM jedina su naša redovna primanja – ispričao nam je Džemal.

Nakon što su rođeni Enisa, Melisa i Munir, od Općine Visoko su jednom dobili 300 KM i od tada ih više nikada niko nije posjetio, a i aktuelna kantonalna vlast je zaboravila ovu porodicu.

Sve dijele

– U Općini, vjerovatno, i ne znaju da su naše trojke jedine na području visočke općine. Tri puta sam pokušavao doći do načelnice Amre Babić (SDA) i moliti je za bilo kakav posao, ali nikada mi nije uspjelo jer su tu uvijek pomoćnici pored kojih je nemoguće proći. Porodicu prehranjujem radeći na dnevnicu. Na dječiji rođendan dođu nam prijatelji i kum naših trojki Muhamed Oruč, visočki poduzetnik, a vlast nas je potpuno zaboravila – razočaran je Džemal Čeho.

Enisa, Melisa i Munir se, kako nam kažu njihovi roditelji, nikada ne razdvajaju niti svađaju. Sve što dobiju zajednički dijele na jednake dijelove. Munir najviše vremena provodi uz oca i već mu želi pomoći u lakšim poslovima, dok djevojčice najviše vremena provode u igri.

Veliki troškovi

– Hvala dragom Bogu pa smo svi zdravi. Nadam se da ću uskoro naći neki častan posao i da ću moći izdržavati svoju porodicu. Vrijeme leti i uskoro ćemo početi razmišljati i o školi, a sve to iziskuje ogromne troškove – kazao nam je na kraju posjete Džemal Čeho.