Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Promocija knjige „Selman Selmanagić i Bauhaus“

promocija setupDragi sugrađani, u četvrak, 13. novembra 2014. godine u Velikoj sali Općine Visoko u 18.00 sati će biti održana promocija knjige Aide Abadžić Hodžić pod nazivom „Selman Selmanagić i Bauhaus“. Radi se o monografiji koju će predstaviti promotori Aida Abadžić Hodžić – autorica i Hilmo Neimarlija. Govori o životu i djelu Selmanagića, poznatog arhitekte, urbaniste, dizajnera i visokoškolskog profesora koji će zauvijek ostati zapamćen u njemačkoj oblasti arhitekture i dizajna.

Naime, Selman Selmanagić je rođen u Srebrenici 1905. godine. U Sarajevu i Srebrenici je radio kao stolar, sve dok 1929. godine nije odlučio napustiti domovinu, nakon čega započinje visokoškolsko obrazovanje u Njemačkoj. Selmanagić jedini je arhitekt s područja nekadašnje Kraljevine Jugoslavije koji je u cijelosti završio studij i diplomirao arhitekturu na školi „Bauhaus“, te se u prvoj polovici 20. st. izravno veže uz evropsku umjetničku avangardu. Školovao se  periodu 1929-1932. u Dessauu, u najznačajnijoj umjetničkoj školi evropske avangarde.

Njegov rad je bio inovativan. Tome svjedoči i činjenica da je prvi dizajnirao sjedalice proizvedene od kompresovanog drvenog furnira. Poseban kvalitet materijala omogućio je da naslonjači za ruke postanu fleksibilniji, otvarajući potpuno nove mogućnosti u vezi s dizajnom i komfortom sjedenja.

Autorica, prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, o knjizi kaže da je riječ o djelu posebno važnom za bosanskohercegovačku kulturu, nauku, umjetnost, arhitekturu i dizajn što se prvi puta bosanskohercegovačkoj publici na cjelovit način predstavlja jedino ime iz naše umjetnosti i arhitekture, koji je bio integralni dio evropskog moderniteta i to u cjelini njegovog životnog, stvaralačkog i akademskog opusa.

Pozivamo sve građane zainteresovane za rad ovog velikana da posjete promociju i upoznaju se sa životnom pričom čovjeka koji je promijenio kako evropsku, tako i bosanskohercegovačku arhitektonsku historiju.