Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko bi to, kako, i u čijem interesu “količao” parcele po budućoj Poslovnoj zoni Ozrakovići?

ozrakovici visokoDobar je potez i nije loša zamisao priča o izgradnji tzv. “Poslovne Zone” u Ozrakovićima. Međutim, kako vjerovati u ozbiljnost realizacije iste kada oni koji bi to kao trebali sprovesti u djelo nisu u stanju da zakrpe pet najobičnijih rupa od Veleprometa do Vispaka. Poslovna zona u Ozrakovićima je smislen projekat protiv kojeg je određena grupa građana sa tog područja iskoristila svoje demokratsko pravo i iskazala nepovjerenje i sumnju u ispravnost takvog rješenja.

Međutim, ne može kod nas ništa kako treba  bez uplitanja ličnih interesa. Naučili Visočani s lahke strane i iz lahkih privatizacija pretvarati državno u svoje, pa im sad malo neugodno i zbunjujuće kada se ukrste interesi članova stranke oko njiva i puteva odnosno nasljedstva, koji ulaze u novi izgled Ozrakovića, pa bi “medžili” i “količali” kako kome odgovara i sve naravno u svrhu ličnog interesa. A pojavile se i neke druge interesne strane koje nisu direktno vezane nekom imovinom za ovu raspodjelu Ozrakovića pa lobiraju u interesu kako jednih jednih tako i drugih, jer imaju narađeno pošto im je stranka izlazila u susret kada se “količalo” po njihovim selima.

Ovim povodom u Općini Visoko danas sa početkom u 14.00 sati bit će održan sastanak zainteresovanih strana, mnogi iz političkih struktura imaju i direktne interese u cijelom procesu jer se projekat tiče i njihovih posjeda, samo što nije isto da li će ti kroz njivu proći put, ili treba otkupiti zemljište, odnosno koja vrsta gradnje je dozvoljena na istom. A pošto nije državno da bi se moglo krčmiti kako kome odgovara, nego lično i privatno od onih koji treba da odlučuju o tome, pitanje je ko ima mandat i autoritet kako da se sve to “pomedži”.