Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Profesor matematike otvara umjetničku galeriju

galerija secerovic„Matematika je hljeb, a ovo je život“ bila je rečenica kojom nas je dočekao čuveni visočki profesor matematike, ali i umjetnik, Fuad Šečerović, u prostorijama galerije koja će naredne sedmice biti i svečano otvorena. Razgovarati sa profesorom Šečerovićem nemoguće je, a da se ne spomene matematika, predmet koji je punih 40 godina predavao u visočkoj srednjoj školi i Gimnaziji.

secerovic galerija 1– Brojne generacije sam ispratio u ovih 40 godina rada, a naravno, kao i svaki drugi profesor, ponosan sam na sve svoje učenike, a među njima je danas veliki broj asistenata na fakultetima u BiH, a posebno bih spomenuo svog nekadašnjeg učenika Midhata Mujkića koji je bio predstavnik BiH na Matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu za vrijeme rata. – kazuje nam profesor Fuad Šečerović. Paralelno sa matematikom, Fuad se od 1975.godine bavi i umjetnošću, a sve je počelo izradom minijatura od metala.

secerovic galerija 2– Pošto mi je otac bio bravar, počeo sam da se bavim izradom minijatura i skulptura od metala. Vremenom, sa metala sam prešao na drvo i kamen i danas ni sam ne znam koliko eksponata imam u svojoj zbirci. Tu su i brojne izložbe, izlagao sam mnogo puta u Visokom, ali i u Sarajevu, Trebinju, Zenici i drugim gradovima. Dok kod metala preovladavaju skulpture i minijature, u drvetu također radim skulpture, ali ono što me čini posebno sretnim jesu eksponati od kamena – tu sam se bazirao na heraldiku, te minijature artefakata Srednjovjekovne Bosne, tako da u svojoj zbirci imam brojne grbove bosanskih vladara, a tu su i replike pečata, novca, kao i mostovi, kule i gradovi. – ističe profesor Šečerović. Nakon što je prošle godine otišao u penziju, profesor Šečerović se još više okrenuo umjetnosti, a danas će svoju priču i zaokružiti otvorenjem jedne prelijepe galerije, koja će nositi naziv Galerija „Fuad Šečerović MMXIV“ Visoko.

secerovic galerija 3– U galeriji će biti izložena sva moja djela koja sam stvarao skoro 50 godina. Otvorenje je planirano za narednu sedmicu, a također je u planu da u galeriji bude stalna postavka i da galerija uvijek bude otvorena za javnost, posebno za mlade ljude, koji će kroz grbove, pečate, novac, moći mnogo toga naučiti o Srednjovjekovnoj Bosni. – kazao nam je na kraju razgovora čuveni profesor matematike i umjetnik Fuad Šečerović.

DNEVNI AVAZ