Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog neodgovornog obavljanja posla kazne od 300 do 1000KM

novac-predajaSada je već sasvim jasno da je u cijeloj zemlji bilo jako mnogo propusta prilikom rada Biračkih odbora koji su bili zaduženi za regularnost brojanja glasova. Broj biračkih mjesta sa kojih se glasački listići ponovo prebrojavaju nije konačan. Visoko je također značajno zastupljeno u ovoj priči o nepravilnostima, a direktor Glavnog centra za prebrojavanje glasova Ermin Kos i predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić ističu da će pojedinci odgovrati za nastalu situaciju i propuste.

,,Imamo primjera da su glasački listići na kojem su birači označili samo ime kandidata brojani tako da je upisivan glas tom kandidatu političke partije ali ne i partiji na čijoj je listi.Na kraju se desilo da neki kandidati imaju više glasova nego političke partije koje su ih kandidovale, a to je nemoguće. Ne znamo zbog čega je došlo do takvih grešaka. Možda je u pitanju neiskustvo članova biračkih odbora, umor, a možda su to i namjerne greške.”

Teško je povjerovati da je u pitanju bio umor članova Biračkih odbora, a još manje neiskustvo pogotovo kada se zna da su svi oni prošli obuku, koja je uzgred rečeno, finansirana iz budžetskih para.

,,Ove godine smo se posebno potrudili da obučimo izbornu administraciju, prije svega Opštinske i Gradske izborne komisije i Biračke odbore. Nažalost danas moramo ispravljati njihove greške. Nije im pomogla ni obuka ni video prezentacija koju smo uradili i na kojoj su jasno predstavljene sve faze rada na biračkim mjestima. Taj video članovi Biračkih odbora mogli su koristiti i nakon završene obuke, kod kuće, kako bi utvrdili gradivo.Očito da su oni imali i neke druge obuke”, ističe predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Za nepravilnosti u prebrojavanju glasova neko će odgovarati, dodaju u CIK-u i napominju da su već predali nekoliko prijava nadležnim tužilaštvima.

Zbog neodgovornog obavljanja posla novčanim kaznama od 300 do hiljadu maraka i četvorogodišnjom zabranom rada u biračkim odborima biće sankcionisano i više stotina članova Biračkih odbora, tvrde u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.