Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tri naredbe CIK-a za novim brojanjem glasova, u sva tri slučaja upetljano i Visoko

cik zetra novo brojanje glasovaI u trećem po redu novom prebrojavanju glasova po naredbi CIK-a nalazi se Visoko! Nakon izbornih mjesta B.Mahale i Starog Grada (Krajevac) i u trećoj naredbi o ispravljanju nepravilnosti opet se nalazi Visoko. Tako stoji na zvaničnoj web stranici CIK-a (www.izbori.ba).

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se nalaže brojanje glasačkih listića sa  59 biračkih mjesta. Brojanje će se obaviti danas, 24.10.2014. godine sa početkom u 16:00 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača. Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opće izbore 2014. godine  podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezltate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori.

Navedenom brojanju glasačkih listića mogu prisustvovati  akreditirani posmatrači političkih subjekata za biračka mjesta sa kojih se vrši brojanje i to onih političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koje se vrši brojanje kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje.

U pitanju su gradovi:

Novi Grad Sarajevo, četiri u Tuzli, po tri biračka mjesta u Banja Luci i Goraždu, po dva u Čeliću, Centru Sarajevo, Foči, Srebreniku, Vlasenici, Travniku i Prijedoru, te po jednom biračkom mjestu u Gradiški, Zvorniku, Bihaću, Ugljeviku, Srbacu, Nevesinju, Jablanici, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Lukavcu, Čapljini, Brezi, Milićima, Visokom, Novom Gradu (RS), Sanskom Mostu, Šipovu i Srebrenici.

Nakon ovih naredbi CIK za ponovnim prebrojavanjima glasova u sva tri slučaja u Visokom, ukazuje na ozbiljnu sumnju u regularnost izbora u Visokom, obzirom da svakodnevno primamo prijave pojedinaca koji su bili na listama za različite nivoe vlasti i koji tvrde da su pokradeni.