Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izet Smajević istupio iz SBiH

izet smajevic 2014Poštovani, sa danom objavljivanja ovog teksta, 24.10.2014., istupam iz SBiH. Ostajem u Općinskom vijeću Visoko. Evo i zašto:

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) ima lijepo ime. Ideja o građanskoj BiH kao modernoj decentraliziranoj državi regija, sa jednakim pravima svih na svakom njenom dijelu, je moj politički izbor i osnovni motiv mog angažmana u SBiH, koja takav ustroj zagovara od početka. Nije problem što se do plemenitih ciljeva ponekad dolazi teško i s mukom, preporučena nam je upornost na tom putu. Problem je što danas, nažalost, većina u SBiH nije posvećena dostignuću tih ciljeva, nego se gubi u zamršenom spletu prizemnih interesa. To je SBiH učinilo politički neatraktivnom, i građani je na izborima zaobilaze u sve većoj mjeri.  

Svemu postoji razlog. Neću iznositi detalje. O njima sam govorio u Stranci: blagovremeno, glasno i jasno. Nisu razumjeli, ili nisu htjeli da razumiju. Nisu imali kontraargumenata, ali ni volje da poslušaju. Naprotiv, imali su napretek ličnih interesa, nesposobnih kadrova, internog koaliranja i tajnog glasanja. Rezultat (iako preliminarni) je poznat.

Na Općim izborima 2014. godine za Parlament FBiH, u Izbornoj jedinici 6, koju čine općine Kakanj, Visoko, Breza, Vareš i Olovo je SBiH dobila ukupno 1953 glasa, od čega sam ja lično, sa 3. pozicije na listi, dobio oko 1100 glasova. Dobio sam 3 do 4 puta više glasova od nosioca liste.

Očito je da ni ovaj put lista nije uspostavljena prema kriteriju dobrog izbornog (i eventualno postizbornog) rezultata Stranke, nego prema kriteriju ličnog interesa pojedinaca u Stranci, uglavnom politički istrošenih.

Dobra politika mora biti produktivna, i mora zadovoljavati interese javnosti. Za kreiranje takve politike je potreban dobar okvir, što znači dobro organizirana stranka, koja zna šta hoće i kako će, i koja djeluje timski. SBiH, ako je nekada i bila dobar okvir za dobru politiku, danas to evidentno više nije.

Odgovorno i dostojanstveno sam ušao i u ovu predizbornu kampanju, dakle u izbore, i to uprkos već spomenutom neprincipijelnom internom koaliranju, i u zadnji čas formiranju izborne liste na moju štetu i na štetu izbornog rezultata Stranke. Oformio sam tim i, bez podrške Stranke – jer je bilo evidentno da je neću imati, smo pripremili i realizirali reprezentativnu, i za primjer, izbornu kampanju. Birači su to prepoznali, ali moj lični rezultat, iako dobar – s obzirom na okolnosti, nije bio dovoljan za ulazak u Parlament FBiH. Žalim zbog toga, i molim za razumijevanje što ću iskazati stav da smo zbog toga svi relativno na gubitku.

Iz prethodnog proističe da SBiH, evidentno, nije okvir putem kojeg mogu praktično realizirati moje političke i tome prateće razvojne ideje, kakvih je ova zemlja – Bosna i Hercegovina – gladna. Zato ovim, i sa današnjim danom: 24.10.2014. godine, obznanjujem moj izlazak iz SBiH. Posljedično tome izlazim i iz Kluba SBiH u Općinskom vijeću Visoko, ali ću u Općinskom vijeću Visoko i dalje ostati aktivan kao vijećnik.

Stranci za BiH u daljem političkom angažmanu želim sve najbolje!I na kraju, još jednom:Poštovane komšije, susjedi, birači Izborne jedinice 6!Nadam se da razumijete razloge moga izlaska iz SBiH. Oni nisu (samo) lične prirode. Osim toga, i ovom prilikom vam se zahvaljujem: hvala vam za svaki glas kojim ste mi na Općim izborima 2014. iskazali povjerenje! Iako to nije dovoljno za ulazak u saziv Federalnog parlamenta, ja ću se i dalje, lično i kolektivno, u kapacitetu u kojem to budem mogao, boriti za ostvarivanje projekata i ciljeva za koje sam se zalagao u predizbornoj kampanji: http://www.smajevic.ba, a u okviru toga naročito za realizaciju projekta grijanja iz termoelektrane Kakanj. Srdačno i s poštovanjem,

Prof. dr Izet Smajević, 

vijećnik u OV Visoko