Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mufid Bečarević lično prisustvovao novom brojanju i bio je u pravu, nije mu uračunato 226 glasova

mufid becarevic 11Centralna izborna komisija BiH je donijela odluku kojom se nalaže brojanje glasačkih listića sa 17 biračkih mjesta u 14 osnovnih izbornih jedinica za pojedine izborne nivoe. Brojanje se obavlja u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača. Kako saznaje Visoko.co.ba, a sa lica mjesta gdje se prebrojavaju glasovi, završeno je ponovno brojanje glasova za B.Mahalu (116A006 u osnovnoj izbornoj jedinici Visoko za izborni nivo 204;). Mufid Bečarević kandidat OO A-SDA za Skupštinu ZDK je bio u pravu i njegova žalba je bila osnovana. Ponovnim prebrojavanjem utvrđeno je da je A-SDA na ovom biračkom mjestu dobila 265 glasova, a Mufid Bečarević (1.246) kao pojedinac je dobio 226 glasova, dok je njegov glavni konkurent za drugu pozciju Elvedin Delić (1.092) iz Kaknja na ovom biračkom mjestu dobio je svega 4 glasa.

Prema ovoj najnovijoj računici, a na osnovu postizborne matematike prema kojoj A-SDA dobija dva mandata u Skupštini ZDK, Mufid Bečarević ulazi u Skupštinu ZDK zajedno sa Amirom Ganićem. Bečarević prema internoj kalkulaciji u ovom trenutku ima 130 glasova više od Elvedina Delića, s tim da još uvijek oekuje da mu se prizna 46 glasova da drugih biračkih mjesta.

Navedenom brojanju glasačkih listića mogli su prisustvovati akreditirani posmatrači političkih subjekata za biračka mjesta sa kojih se vršilo brojanje i to onih političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koje se vršilo brojanje kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje, saopćeno je iz CIK-a. Današnjem ponovnom prebrojavanju prisustvovao je lično i Mufid Bečarević. Ovaj slučaj otvara sumnju u regularnost izbora u Visokom, obzirom da Bečarević nije jedini visočki kandidat koji je bio na nekoj od listi, a koji je sumnjao u tačnost rezultata izbora.

Na pomenutom biračkom mjestu u B.Mahali Birački odbor su činili:

1. Amer Hindija (Naša stranka-predsjednik)

2. Muhamed Fejzagić (Naša stranka)

3. Refik Kečić (HDZ 1990)

4. Mudžahid Šabić (HDZ 1990)

5. Senad Fejzagić (Mirsad Kebo)

6. Merfid Muslić (Mirsad Kebo)

7. Amina Muzaferija (Novi pokret)

8. Avdo Seferović (Novi pokret)

9. Hana Bešlić (SDS)

10. Irhad Vračo (SDS)