Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

450 Zagrebčana oduševljeno Bosanskim piramidama

semir zagrebacki velesajam 2014Na Zagrebačkom Velesajmu, u okviru Sajma “Mystic”, gostovao je pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić. Njegovo predavanje 18. septembra 2014. o “Energiji piramida i kamenih kugli” najavljeno je kao najatraktivnije tokom trajanja Velesajma. Zbilja, velika dvorana u kojoj je bilo postavljeno 350 stolica, bila je pretijesna da primi sve zainteresirane. Više od 450 ljudi su dva sata bez riječi pratila predavanje istraživača drevnih civilizacija Semira Osmanagića. Predavanje su najavili direktor Sajma Mladen Staroveški i TV novinar Krešimir Mišak.

Prezentacija Osmanagića je obuhvatila fenomene kamenih kugli i piramida, njihovu kompleksnu svrhu, te naučne, energetske, spiritualne i ljekovite aspekte. Publika je upoznata i s novostima iz ovogodišnje sezone istraživanja: stotinama metara novootvorenih tunela u Podzemnom labirintu Ravne i novootkrivenim betonskim površinama na Bosanskoj piramidi Sunca. Prisutni su nekoliko puta predavanje prekidala aplauzima, odajući priznanje i podršku Osmanagiću za njegove ideje o drevnim tehnologijama, besplatnoj i čistoj energiji, borbi s kulturnim establišmentom i otvorenosti projekta istraživanja bosanskih piramida.

Tokom predavanja Osmanagić je pozvao novinara hrvatskoj HRT radija ing. Srđana Novića da se obrati publici. Naime, on je sedam dana ranije snimao ultrazvučne i zvučne fenomene u tunelima, a posebno kod mega-keramičkog bloka K-2. Zaključio je da postoji ravnomjernost u generiranju tonova i njihova kodiranost. Opisao je taj fenomen riječima da “megalit K-2 svira i pjeva”.

Kraj Osmanagićevog predavanja je dočekan dugotrajnim pljeskom i ovacijama prisutnih. Slijedila su mnogobrojna pitanja o posjetama Visokom, planovima za daljnja iskopavanja i svrsi energetskih fenomena piramide.