Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počinje realizacija kampanje “Znanjem protiv droge”

semir sutPolicijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Semir Šut upoznao je danas javnost o početku organizovanja kampanje “Znanjem protiv droge” na prevenciji zloupotrebe droga među školskom populacijom, koju realizuje MUP ZDK-a. 

Radi se o projektu tokom kojeg će se realizirati kampanja u završnim razredima osnovnih i svim razredima srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

– Opća je konstatacija da borbu protiv zloupotrebe droga ne možemo ocijeniti najuspješnijom ocjenom. Pokušavajući poboljšati opće stanje samostalno smo napravili aktivnost, angažovali naše stručne timove, koji će održati jedan školski sat sa svim učenicima osmih i devetih razreda u osnovnim školama, i svih razreda srednjih škola, što ukupno čini 21.580 učenika. Oni će u 1.079 odjeljenja tokom narednih dana s učenicima razgovarati o nasilju u školi, zloupotrebi droga i posljedicama koje ona donosi za mlade živote. Nadamo se da će jedan ovakav direktan kontakt s učenicima u smislu prevencije polučiti rezultate, a naš cilj je podizanje svijesti kod učenika – kazao je Šut.

Tokom susreta s predstavnicima medija razgovarano je i o održanim izborima, a policijski komesar prezentovao je aktivnosti Uprave policije u proteklom periodu, s posebnim osvrtom na aktivnosti na osiguranju općih izbora u BiH. 

Na području Zeničko-dobojskog kantona predizborna kampanja i izbori sa sigurnosnog aspekta prošli su uz najbolje ocjene. 

– Ta ocjena je rezultat odlične pripreme, realizicije programa i rada policijskih službenika, koje su polučile najmanji broj incidenata tokom održavanja 445 predizbornih skupova na kojima je sudjelovalo više od 70.000 građana – istakao je. 

Analizirajući  period uoči izbora, dan izbora i dan poslije izbora, kada su pripadnici policije vršili osiguranje i međunarodne nogometne utakmice BiH – Belgija, sigurnost na području ZDK-a je bila na visokom nivou.

Prezentirajući uvjete rada tokom osiguranja međunarodne nogometne utakmice između reprezentacija BiH i Belgije, komesar Šut je istakao sjajnu saradnju s građanima, koji su omogućili da se tokom boravka navijači Belgije i svi gosti u Zenici osjećaju sigurno, i da je u svijet otišla jedna predivna slika o gostoprimstvu.

– Učinit ćemo sve da i ubuduće segment obezbjeđenja sportskih manifestacija bude na najvećem nivou. Mi smo za naš doprinos dobili pohvale i kolega iz Belgije, koji su pratili svoj tim, i komesar za sigurnost UEFA-e, koji su dali najveću ocjenu za naš visoko profesionalni rad – istakao je Šut.

Kada je riječ o prijemu novih policijskih službenika, kojih trenutno nedostaje oko 240 za policijske stanice na području ZDK-a, rečeno je da se proces popunjavanja odvija veoma sporo zbog procedure, ali je trenutno primljeno 60 novih kadeta, dok se planira prijem još dvije grupe po 50 novih policajaca.

Fena/Visoko.co.ba