Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

450 Zagrepčana oduševljeno bosanskim piramidama

piramide zagrebNa Zagrebačkom Velesajmu, u okviru Sajma “Mystic”, tradicionalno je gostovao pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić. Njegovo predavanje 18. septembra 2014. o “Energiji piramida i kamenih kugli” najavljeno je kao najatraktivnije. Naime, od četiri dana trajanja Sajma ovo predavanje je predviđeno za subotu navečer i izdvojeno mu je najviše vremena.

Zbilja, velika dvorana u kojoj je bilo postavljeno 350 stolica, bila je pretijesna da primi sve zainteresirane. Novoubačene stolice i posjetioci koji se sjedili na podu ili stajali sa strane formirali su publiku od 450 ljudi koja je dva sata bez riječi pratila predavanje istraživača drevnih civilizacija Semira Osmanagića. Predavanje su najavili direktor Sajma Mladen Staroveški i TV novinar Krešimir Mišak.

Koncipirana drugačije nego proteklih godina, prezentacija Osmanagića je obuhvatila fenomene kamenih kugli i piramida, njihovu kompleksnu svrhu, te naučne, energetske, spiritualne i ljekovite aspekte. Publika je upoznata i s novostima iz ovogodišnje sezone istraživanja: stotinama metara novootvorenih tunela u Podzemnom labirintu Ravne i novootkrivenim betonskim površinama na Bosanskoj piramidi Sunca.

Publika je nekoliko puta predavanje prekidala aplauzima, odajući priznanje i podršku Osmanagiću za njegove ideje o drevnim tehnologijama, besplatnoj i čistoj energiji, borbi s kulturnim establišmentom i otvorenosti projekta istraživanja bosanskih piramida.

Tokom predavanja Osmanagić je pozvao novinara hrvatskoj HRT radija Srđana Novića da se obrati publici. Naime, on je prije sedam dana snimao ultrazvučne i zvučne fenomene u tunelima, a posebno kod mega-keramičkog bloka K-2. Zaključio je da postoji ravnomjernost u generiranju tonova i njihova kodiranost. Opisao je taj fenomen riječima da “megalit K-2 svira i pjeva”.

Kraj Osmanagićevog predavanja je dočekan dugotrajnim pljeskom i ovacijama prisutnih. Slijedila su mnogobrojna pitanja o posjetama Visokom, planovima za daljnja iskopavanja, svrsi energetskih fenomena piramide i dr.

Direktor Staroveški je najavio dolazak istraživača Klausa Done (Austrija), Michael Tellingera (Južna Afrika), Valery Uvarova (Rusija) i Semira Osmanagića (BiH/SAD) za 19. septembar 2015. u kongresnu dvoranu Velesajma, koja prima 1.200 posjetilaca. Upitao je koliko bi prisutnih došlo slijedećeg septembra na to jednodnevnu konferenciju. U zraku se našlo 450 ruku.

I ove godine značajan prostor na Sajmu je posvećen foto izložbi bosanskih piramida, tumulusa u Vratnici, podzemnih tunela i artifakata pronađenih u Visokom. Partnerski odnos Zagrebačkog Velesajma i Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” se nastavlja i produbljuje.