Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako je propao SDP

jasmin mujanovic1“Hoćemo li mu halaliti? Hoćemo li mu halaliti? Hoćemo li mu halaliti? I ja mu halalim. El Fatiha..”

Odjekivalo je širom Bosne, a Boga mi i Hercegovine 13. oktobra na dženazi SDP-u. Socijaldemokratija u dobrih Bošnjana je pokopana. Šta reći, kakvu poslugu porati nakon svega? Kome? Prokleto nezasitom, nesposobnom i nedoraslom rukovodstvu SDP-a? Njima je to rečeno bezbroj puta zadnje četriri godine, ali vlast, interes i moć, zagušili su sva čula razuma i realiteta SDP-ovih vlastodržaca. Većina prvaka SDP-a nije dorasla funkcijama koje su obnašali, kako u partiji tako i u vlasti. Lični interes takvih bio je osnovni motiv za bavljenje politikom. Nema te stranke, partije, udruge, kohorte, grupe, ekipe, ili bilo koje interesno udružene skupine, koju ne može uništiti nesposobno i nadasve prokleto rukovodstvo. To su tzv Lokalni šerifi. Po svim karakteristikama MALI LJUDI, naručito intelektualno. Kada se takvi dočepaju vlasti, koristeći moć koju vlast pruža, preobraze se u nadriljude misleći da su najpametniji, svemoćni i i da sa njima sve počinje i staje. A, moć koju nudi vlast može biti vrlo opasna po društvo ako se zloupotrijebi. Mali čovjek kada se dočepa vlasti počinje zloupotrebljavati moć, liječeći vlastite komplekse. A zloupotreba moći od strane istih je obrnuto proporcionalna kvocijentu inteligencije. Što znači da ako vlastodržac posjeduje inteligenciju reda veličine broja cipela, zloupotreba moći će biti veća i obrnuto.Ovo je prava slika SDP vlastodržaca koji su sahranili socijaldemokratiju.

SDP u rukama nesposobnih i prokletih Malih ljudi, u principu infantilnih, unaprijed je bio osuđen na propast. Iako primjera ima puno, najgrublju ilustraciju svega pomenutog možemo vidjeti u SDP ZDK i to na primjeru Predsjednika SDP ZDK. Zarad ličnog interesa je upotrijebio svoju trenutnu moć i napravio to što je napravio. Uništio SDP ZDK, sa 30% na 10%. U njegovom stilu i drugi prvaci SDP-a postupali su slično. Čast malobrojnim izuzecima. Jedini cilj bavljenja politikom većini je bio LIČNI INTERES. U tom cilju svi su Ujedinjeni. To se dokazalo i na ovim izborima. Kada vidimo ko je bio na listama i ko je prošao lako se može zaključiti da su ti kvaziesdepeovci, zloupotrebljavajući poziciju, radili samo za sebe i sopstveni interes. Naime predsjednik SDP ZDK je tražio od SDP-ovaca ZDK članova upravnih odbora, ili onih na drugim pozicijama imenovanih u ime SDP-a, da mu na papiru donesu od 50 do 100 glasova ponaosob, ali samo na njegovo ime. Da ne bi imao konkurenciju za prolaz. Ucjena. Ako mu ne možeš obezbijediti tražene glasove, nećeš biti na poziciji, jer on ima moć. Po tom receptu radila je i većina rukovodilaca SDP-a nižih nivoa. Mnogi su da bi zadržali pozicije i funkcije podlijegali ovakvim ucjenama.

U analizi kraha SDP-a ne može se zaobići ni činjenica da je bezglavo rukovodstvo SDP-a bilo u stanju koalirati sa ekstremnom desnicom, proustaškim HSP-om, a sve radi vlasti, moći i interesa. Vođeni nikakvom ideologijom niti brigom o društvu, bitan je bio interes i samo interes. Sve zarad fotelje, vlasti i nadasve moći. Ima li sve to smisla? Ima onoliko koliko ima i socijaldemokratije u tzv SDP-u. Naravno da nema. No, to nisu mogli dokučiti Lokalni Šerifi SDP-a. Nedorasli funkcijama koje su obnašali, nesposobni i avetinjski prokleti, najdirektnije su uticali na izbornu propast SDP-a. Nikad težu i goru. No, bitno je da su se šerifi, ministrići i predsjedničići pouguravali u vrhove listi. Zatim, po oprobanom receptu i ucjenama, tražili plasman u parlamente i skupštine. A većina tih istih i takvih je doprinjela stravičnom porazu SDP BiH-a na minulim izborima.

I umjesto da odu na smetljište istorije i nestanu sa lica zemlje, a kamoli političke scene, takvi su nagrađeni nosiocima listi, Skupštinama, Parlamentima, Kompenzacijama, Domovima naroda i drugim pozicijama sa kojih će i dalje piti krv građanima BiH, ali kvantitativno sa puno manje parazitsko-ljudskog kapaciteta. To su grobari SDP-a. Prepoznatljive izlizane face trulog kapaciteta, koje su u minulom periodu obnašale vlast u ime SDP-a. Kako su to radili, rekao je narod prije nekoliko dana. Ovakva politika pokazuje u šta se pretvorio SDP. Postao je svrha i servis nekolicine SDP parazita, licemjera i poltrona. A takvima je stalo samo do ostvarenja ličnog interesa i po cijenu pada SDP-a kao partije. Što uostalom i vidimo na djelu. Zbog takvih nas je narod kaznio, a zbog takvih se i raspadamo. Od preuzimanja vlasti, pa do danas, zbog tih i takvih ‘kadrova’, SDP se nepovratno osipa. Prvo su nas počeli napuštati simpatizeri, zatim članovi, pa aktivisti i na kraju i aktivni članovi partijskih organa. Ostali su samo oni koji imaju direktnu egzistencijalnu korist od SDP-a. Tako da se i na Glavnom odboru SDP-a, kako vrijeme odmiče, od preko stotinu delegata pojavljuju samo oni čiji parazitizam u cjelosti počiva na SDP-ovskoj sisi. Uglavnom se radi o parazitima-sdpovcima koji obnašaju neke od rukovodećih pozicija unutar stranke, što im daje lakšu mogućnost pozicioniranja u partiji kada je u pitanju interes u odnosu na druge i u pravilu kvalitetnije kadrove, bilo da se radi o listama, ili izvršnoj vlasti. To su oni koji se svojim parazitskim pipcima još uvijek čvrsto drže za SDP-ovu žilu, dok i nju ne sasuše.

Eto šta je ostalo od SDP BiH za manje od četiri godine vlasti. Ostao je SDP koji sada podsjeća na osutu, uvelu i olinjalu kiticu grožđa, sa ponekim grozdom koji se poput SDP parazita, još uvijek čvrsto drži za KITU!