Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

UNDP sanira oštećene, Fond gradi uništene kuće

undp zdkVlada Zeničko – dobojskog kantona bila je domaćin sastanka kojim je rukovodio Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda za sanaciju posljedica elementarne nepogode u Federaciji BiH.

Sastanku su prisustvovali Marijan Oršolić župan Posavske županije, Bahrija Uminahić premijer Tuzlanskog kantona, Munib Husejnagić premijer ZDK te gradonačelnici Tuzle – Jasmin Imamović i Zenice Husejin Smajlović. Učesnik radnog dogovora bio je i Edis Arifagić voditeljUNDP-ovog programa oporavka. Premijer i gradonačelnici su analizirali stanje na sanaciji posljedica poplava koje su se desile u maju i augustu te razmijenili iskustva u aktivnostima na obnovi objekata stradalih u prirodnoj nesreći.

Ogromne štete su kao najveći problem ostavile velik broj uništenih stambenih objekata. Porodice koje su ostale bez domova treba što prije zbrinuti i zbog toga su predstavnici Fonda i UNDP insistirali na jedinsvenom konceptu obnove objekata, a to je prvenstveno bila namjera prilikom sazivanja ovog sastanka. Naime, želja je da se usklade a u nekim aktivnostima i objedine angažmani UNDP-a i Federalnog fonda.

Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda u izjavi medijima kaže:“ Pošto je neophodno kanalisati sredstva, i imati zajednički stav o prioritetima sjeli smo da se dogovorimo i raspodijelimo zadatke. Uspjeli smo iskristalisati da se oštećenim kućama bavi UNDP, a da uništene kuće koje treba ponovo graditi preuzme Federalni fond. Najviše tih kuća je u Tuzlanskom kantonu – 351, u ZDK – 281, u skladu sa onim što smo do sada uradili sa plasiranih 2,5 miliona dogovorili smo dalja ulaganja. Svjesni smo da ne možemo sve kuće napraviti u kratkom roku, ali nastojat ćemo da to bude što prije.“

Premijeri i direktor Fonda su dogovorili da sljedeća uplata iz Fonda bude jednaka za sva tri kantona a prema prispjelim sredstvima u Fond iznosit će po 500 hiljada KM.

Na današnjem sastanku direktor Fonda, premijer ZDK, gradonačelnik Zenice i predstavnik preduzeća Komgrad Muhamed Šibonjić u funkciji izvođača radova su potpisali ugovor o sanaciji klizišta kod sela Kolići. Posao će biti završen za 45 dana, a vrijednost ugovora je 175 hiljada maraka.