Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jedina Visočanka sa liste DF-a Lejla Imamović ulazi u Skupštinu ZDK

lejla imamovicNepravedno u sjeni izračunavanja procenata i slaganja brojki sa biračkih mjesta drugih stranaka u potpunosti smo zanemarili i potcjenili visočki DF. Istina, nakon prebrojavanja glasova u Visokom malo je bilo vjerovatno da se može desiti da Lejla Imamović sa osvojenih 385 “visočkih” glasova i kao jedanaesta na listi može napraviti neki ozbiljniji rezultat. A onda se desilo čudo. Jedina visočka kandidatkinja DF-a dobila je samo u Zenici 588 glasova, a DF je sa 12,27% osvojenih ukupnih do sada prebrojanih glasova postao treća stranka po jačini u ZDK odmah nakon SDA i SBB-a.

U dajnjim kalkulacijama Lejla je došla o cifre od oko 1.400 dobijenih glasova što je u ovom trenutku svrstava među pet najbolje plasiranih, a što opet znači da je najozbiljniji kandidat za osvarivanje mandata. U ZDK je ostalo da se prebroji još 18% glasova i ne bi trebalo biti radikalnih promjena u procentnim omjerima i razlikama u glasovima među strankama. Demokratska fronta zasigurno ostvaruje 5 mandata, a možda u nekim računicama čak i šest. Lejla Imamović je treutno na trećem mjestu, a prema internim zbrajanjima unutar DF-a ostalo je još da se prebroje glasovi iz Zavidovića, Doboj Juga, Usore i Breze.

Ako znamo da u ovim trenucima razlika između Lejle Imamović i prvog koji je može ugroziti iznosi oko 300 glasova, onda, uz nadu da nam neće pokvariti užitak Zavidovići, Doboj Jug, Usora i Breza, možemo konstatovati da će Visoko imati još jednog poslanika u Skupštini ZDK iz DF-a uz već poznate i sigurne Senad Karavdić iz SDA, Meldin Ugarak (SBB) i Amir Ganić (ASDA).