Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Karavdić, Ugarak i Ganić ostvarili direktne mandate, u igri su još Omanović, Husić, Mušinbegović …

1410Prema posljednjim objavljenim preliminarnim rezultatima objavljenim danas o broju prebrojanig glasova za Skupštinu ZDK napravili smo kalkulaciju o mogućem razvoju događaja i Visočanima unutar te priče. Do sada je prebrojana 81,71% glasova, odnosno od ukupno 514 biračkih mjesta, obrađeno je njih 420. Na osnovu prebrojanih glasova SDA je pobjednik izbora u ZDK, to smo znali još i prvi dan nakon izbora, ali evo kako to izgleda u procentima:

SDA – 28,99%

SBB – 18,81%

DF – 12,27%

SDP – 11,72%

HDZ BIH, HSS, HKDU BIH, HSP HB – 5,96%

ASDA – 5,52%

….

Prema našim kalkulacijama to bi za sada trebalo da budu stranke koje će imati poslanike u Skupštini ZDK. Na osnovu ovih procenata, računica koja nije najpouzdanija, ali je najbliža postizbornoj istini izgleda ovako:

SDA – 12 poslaničkih mjesta

SBB – 8

DF – 5

SDP – 5

HDZ BIH, HSS, HKDU BIH, HSP HB -3

ASDA – 2

…Kada je u pitanju Visoko i visočki kandidati što nas i najviše zanima, a prema informacijama do kojih smo došli na razne načine sa terena (treba znati da stranke unutar svojih redova kriju rezultate jedni od drugih) naše kalkulacije kažu da smo prošli mnogo bolje nego na prethodnih izborima 2010.godine.

Senad Karavdić (SDA) je visočki kandidat koji je ostvario direktni mandat, dobre izglede da naredne četiri godine bude u Skupštini ZDK ima i Mirza Omanović, ako ne direktnim plasmanom, onda zasigurno da će naknadno biti u igri prilikom raspodjele izvršne vlasti, odnosno ukoliko neko sa liste SDA ode na neke druge funkcije ili Dom naroda.

Meldina Ugarak (SBB) je ponovila uspjeh sa prošlih izbora i ostvarila direktni mandat, ovoga puta sa duplo većim brojem glasova, dok samo 43 glasa Kemala Mušinbegovića predsjednika SBB-a dijeli od mandata i deveti je po ukupno osvojenim glasovima SBB-a (oko 2.200 glasova). S tim da i za njega važi priča kao za Mirzu Omanovića, jer se nosilac liste SBB-a za Skupštinu ZDK i predsjednik ove stranke u Zenici Asim Sarajlić sa osvojenih preko 5.500 glasova opravdano može nadati nekoj većoj funkciji nakon raspodjele vlasti.

Muhamed Husić (SDP) je prema našim računicama opet žrtva neiskusnog glasanja visočkih socijaldemokrata. SDP je u Visokom dobio 1478 glasova za Skupštinu ZDK, a Muhamed Husić unutar tog broja dobio je 640 glasova. Da se glasalo visočki Husić bi sada bio u najozbiljnijim kombinacijama među pet osvojenih mandata SDP na cijelom kantonu. Ovako, suprotno tome nadat se čudu, a čuda se rijetko dešavaju.

Amir Ganić (ASDA) je visočki kandidat ove stranke koji je bio nosilac liste i koja će se prvi puta pojaviti u Skupštini ZDK. Prema našim kalkulacijama trebali bi ostvariti dva mandata, premda se optimistično možda mogu nadati i nekom trećem mandatu u postizbornim matematikama. Ako je vjerovati šturim informacijama sa terena kada je u pitanju ASDA, Ganić bi trebao biti neupitno poslanik u naredne četiri godine. Od ostalih visočki kandidata ASDA najbliži ostvarivanju mandata je Mufid Bečarević, međutim u borbi sa Elvedinom Delićem iz Kaknja to će biti malo teže.

Cjelokupna ova kalkulacija je još uvijek nepotpuna, očekujemo prebrojavanje preostalih 18,29% glasova nakon čega ćemo i zvanično znati rezultate i broj ostvarenih mandata stranaka u ZDK i Visočana unutar njih. Ali je sasvim izvjesno da su Karavdić, Ugarak i Ganić već u Skupštini ZDK.