Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pobjeda SDA, utješna nagrada za SBB-a, poraz SDP-a, DF nova snaga, BPS stabilno treći …

izbori gustavPremda je rano za neke ozbiljnije analize, ali na osnovu 76,2% obrađenih podataka za predsjedništvo i na osnovu rezultata u Visokom za predsjedničke kandidate možemo ipak izvući neke zaključke i uraditi prvu nepotpunu analizu izbora u Visokom. Na prvu je odmah vidljivo da ubjedljivi pobjednik za bošnjačkog člana predsjedništva Bakir Izetbegović već druge izbore ne uspijeva pobijediti i u Visokom, gradu koji se nekada smatrao najozbiljnijom bazom SDA. Već drugi puta Fahrudin Radončić dobija više glasova Visočana nego lider SDA, o razlozima zašto je to tako Bakir Izetbegović bi kada dođe vrijeme za to trebao pitati neke druge ljude iz SDA Visoko, nasuprot onih koji sami nameću svoje mišljenje o političkom stanju u Visokom koje nije u saglasnosti sa glasovima koje budući predsjednik SDA dobija u Visokom.

Kada je u pitanju SDP, nasuprot 7075 glasova Željka Komšića prije četiri godine, ovih 1010 koje je dobio Bakir Hadžiomerović su ravno katastrofi. Šire gledajući SDP je u cijeloj državo doživio fijasko, i to bi konačno trebao biti pokazatelj i vrhu ove stranke da je vrijeme za radikalne promjene, koje bi trbao donijeti Kongres iduće godine.

Snaga koja dolazi po svim nivoima vlasti u BiH je svakako Demokratska fronta, Emir Suljagić je u Visokom dobio 1995 glasova, a informacije kojima raspolažemo u Državnom parlamentu ova stranka će igrati ozbiljnu ulogu sa možda čak i 7 parlamentaraca. Svakako da će se ovaj rezultat odraziti i na lokalni nivo tako da ubuduće Jasmina Semić i njen tim postaju ozbiljan politički faktor na lokalnom nivou. BPS je na osnovu predsjedničkih rezultata pokazao da je treća politička snaga u Visokom, dok je Mustafa Cerić kojeg je podržavala ASDA na četvrtom mjestu.

Naravno svi ovi rezultati ne moraju da znače ništa u priči o Državnom i Federalnom parlamentu i Skupštini ZDK. Iskreno se nadamo da je priča “Glasaj visočki” zaživjela i da ćemo ipak kao grad imati svoje predstavnike u svim nivoima vlasti. Kako nezvanično saznajemo Mirza Ganić iz SDA koji je bio nosilac liste za Federalni parlament je za sada najizvjesniji da je kao Visočanin ostvario mandat u Federalnom parlamentu i samim tim na neki način spasio obraz OO SDA Visoko čiji rezultat je za sada prema onome što znamo daleko od očekivanog.

Na osnovu nekih računica koje dolaze iz Sarajeva, a na osnovu do sada prebrojanih glasova SDA je apsolutni pobjednik sa 30%, na drugom mjestu je SBB sa 20%, a treći je DF sa 19% osvojenih glasova. Ove stranke će imati većinu u Državnom i Federalnom parlamentu i od njih će zavisiti i formiranje eventualnih koalicija uz naravno dva HDZ-a.

Kada su u pitanju ostale stranke i kandidati sve bi trebalo biti puno jasnije danas nakon 14.00 sati i nove press konferencije CIK-a.