Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prijavljeno više od 120 slučajeva nepravilnosti

pod lupomKoalicija Pod lupom tokom izbornog dana prikuplja prijave nepravilnosti tokom izbornog procesa putem prijava posmatrača, mobilnih timova, građanskih prijava putem besplatne linije ili web stranice.

Do 15 sati posmatrači koalicije Pod Lupom izvijestili su o skoro 30 kritičnih situacija tokom izbornog dana, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz podršku saradnje sa Centralnom izbornom komisijom kao i općinske izborne komisije.

Najčešće prijave sa terena tiču se vraćanja birača sa biračkih mjesta i njihovo upućivanje na druga biračka mjesta, lobiranje za glasanje za određene kandidate ili stranke, porodično glasanje.

Mobilni timovi Koalicije Pod lupom od jutros do 15 sati su posjetili preko 350 biračkih mjesta. Najčešće nepravilnosti koje su zapazili odnose se na omogućavanje glasanja biračima sa nevažećim dokumentima, istovremeno ubacivanje svih glasačkih listića u glasačku kutiju, pomaganje od strane biračkih odbora biračima da glasaju u kabini, porodično glasanje,”profesionalne” pomagače, agitovanje od strane aktivista političkih partija u blizini biračkog mjesta,  te prisustvo plakata političkih partija u krugu od 50m od biračkih mjesta.

Mobilni timovi prijavili su sa lokalnim izbornim komisijama više od 40 kritičnih situacija, od kojih je najčešća bila onemogućavanje posmatrača Koalicije da uđu na biračko mjesto, iznošenje praznih glasačkih listića sa BM (npr. Bihać: BM 003A046, Livno: BM106A010, BM 106A011), onemogućavanje nadgledanja brojanja zaprimljenih listića prije otvaranja BM, dovoženje i glasanje birača na biračko mjesto kojem ne pripadaju (Stolac, BM 176A011), glasanje u ime drugih osoba (Stolac, BM 176A007).

Regionalni uredi Koalicije zaprimili su preko 120 prijava građana, od kojih se većina odnosi na agitovanje na glasače u blizini biračkih mjesta, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim političkim subjektima i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkih mjesta. Istovremeno, veliki broj građana zove i da pita da li mogu glasati sa dokumentima čiji je rok važenja istekao. Za dva biračka mjesta prijavljeno je da se nalaze u vjerskim objektima.

Što se tiče prijava građana putem web stranice podlupom.org do ovog trenutka izvršeno je 62 prijave nepravilnosti poput agitovanja za glasanje za određene stranke/kandidate, nagovaranje birača.

Koalicija je reagovala u kritičnim situacijama prvenstveno prema predsjedniku biračkog odbora, općinskim izbornim komisijama, podnošenjem primjedbi u Zapisnik biračkih odbora…

Koalicija Pod lupom najavljuje slijedeću pres konferenciju za 23 časa u amfiteatru UNITIC-a Fra anđela Zvizdovića 1.Press Služba Koalicije Pod Lupom