Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predizborna šutnja od sutra u 7:00 h do zatvaranja birališta

izborna sutnjaOstalo je još malo vremena do početka općih izbora u BiH. U subotu od 7 sati počinje izborna šutnja, koja će trajati sve do zatvaranja birališta. Na biračkim popisima ima i umrlih, o čemu je Centralna izborna komisija BiH već dobila obavijest od jedne porodice. Postoji i strah da ovo nije izoliran slučaj te da će biti zloupotreba i na ovim izborima.

“Moj suprug Radomir Sudar je umro 2007. godine i još uvijek se nalazi na biračkom spisku – što me je šokiralo”, kaže Radomirova supruga Jasna Sudar.

I mrtvi se, dakle, nalaze na biračkom spisku za predstojeće izbore u BiH. Slučaj Radomira Sudara porodica je prijavila i CIK-u. A oni su od Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA), koja im dostavlja vidimo kakve spiskove, zatražili da ovaj slučaj hitno preispitaju. O svemu je obaviještena i općinska izborna komisija. A na pitanje kako je moguće da na spiskovina ima i umrlih iz IDDEEA-e su odgovorili: “U slučaju smrti, lokalni matični uredi taj podatak dostavljaju nadležnom MUP-u, a nadležni MUP provodi postupak i vrši izmjenu u evidencijama.“

Iz CIK-a tvrde da problem predstavlja ono što potom može uslijediti. “Naš je problem kad na spisku imamo umrle osobe pa kad neko glasa za te osobe. To treba pažljivo pratiti. Zato u našim procedurama postoji situacija koju posmatrači trebaju pratiti, a to je da se ime svakog birača uzvikne glasno”, kaže Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH.

Da se radi o očiglednom propustu u lancu onih koji bi trebali dostavljati podatke o umrlim – tvrdi i nekadašnji član CIK-a Vehid Šehić, jedan među aktivnijim posmatračima bh. izbornog procesa. Umrlih, nažalost, ima i u vremenu od utvrđivanja biračkog spiska. Ključ je, stoga, u sprečavanju zloupotreba. “Zato postoje posmatrači i članovi biračkih odbora, koji ne treba da dozvole da ‘i mrtvi glasaju'”, ističe Šehić.

Dan uoči izbora, od subote ujutro pa do zatvaranja birališta u nedjelju uvečer traje izborna šutnja. U tom periodu su političkim strankama, koalicijama i nezavisnim kandidatima zabranjeni izborni skupovi i druge političke javne aktivnosti. Nije dozvoljen ni izborni materijal i to u krugu 50 metara od birališta. Onima koji su još neodlučni, a po nekim analizama, znatan ih je broj, poručuju da izlazak na izbore treba biti masovan. „To je jedini način na koji možete utjecati na demokratske procese u zemlji i utjecati na donošenje odluka“, istakla je Hadžiabdić.

„Izlaskom na izbore pokazujemo da smo odgovorni i da poštujemo ona prava koja nam garantuje Ustav i zakon”, kaže Šehić.

Sve uočene nepravilnosti mogu se zvanično prijaviti CIK-u. Među predviđenim sankcijama su novčane, od hiljadu do deset hiljada maraka. A u slučaju težih prekršaja, skidanje kandidata s liste ili pak poništavanje ovjere političkog subjekta.

federalna.ba/Visoko.co.ba