Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Unaprijedimo ekonomski razvoj BIH”

kurgas2Refik Kurgaš je prvi čovjek peradarske industrije „Brovis“, koja djeluje u okviru “AKOVA GROUP”, predsjednik je i KO ASDA ZDK i noslilac liste ove stranke na predstojećim Općim izborima za Federalni parlament u izbornoj jedinici šest (Visoko,Kakanj, Breza, Vareš, Olovo) koja daje četirikandidata za ovaj nivo vlasti.

Društveno odgovorna ličnost

Gospodin Refik Kurgaš je dobitnik javnog priznanja „Povelja općine Visoko“ koju dodjeljuje Općinsko vijeće zaslužnim građanima za doprinos sveukupnom razvoju lokalne zajednice. On je također i predsjednik Fondacije ”Mi za djecu” koja ima za cilj školovanje izuzetno nadarene djece i trenutno je angažovana na izgradnji dvije područne škole: u Moštru i Porječanima kod Visokog.

“Razumijem potrebe djece, s obzirom da sam otac petero djece, četiri sina i kćerke koja pohađa osnovnu školu. Svake godine se odričem kamata sa privatnog računa u korist marljivih studenata. Učestvujem u humanitarnim akcijama namijenjenim nekim udruženjima građana, ali ne zaboravljam ni sportske kolektive. Društvenu odgovornost pokušavam manifestirati i kao privrednik i kao čovjek. Bogobojaznost je pokretač mojih nastojanja da svima koji se obrate za bilo koju vrstu pomoći odgovorim na adekvatan način. Zna to ponekad biti i zamorno u društvu kakvo je naše, ali izabrao sam takav odnos prema društvenoj zajednici i ne namjeravam se, po tom pitanju, mijenjati“, kaže gospodin Kurgaš.

Oslobodimo se okova kolektivne svijesti

Direktni politički angažman za gospodina Kurgaša je bio velika novina. On kaže da koliko god da je poznavao mehanizme političkog djelovanja, nije ni slutio da je ovdašnja politika u tolikoj mjeri stvar improvizacija i površnosti.

„Uvjerenja sam da, takozvane ‘velike’ stranke imaju problem populističkog djelovanja, ali i okupljanja velikog broja članstva koje se ne zna nositi s građanskom i političkom odgovornošću. Cijenim da ‘manje’ političke stranke mogu ponuditi efikasnija i kvalitetnija rješenja. Znanje i društvena odgovornost nikada nisu bili populistički, ali jesu društveni – civilizacijski trendovi. Cijenu takvog rizika prihvata i naša partija, a na građanima je da se razumno određuju prema vlastitoj perspektivi, ne prema populističkim obećanjima. Ovom društvu trebaju ‘ekspertski timovi’ za svaki društveni segment. Politički kadar je uništio sve društvene vrijednosti i zasijao društveni defetizam, pasivnost i razočarenje u sve i svašta. Mi u A-SDA vlastitim primjerima svjedočimo da sve može biti drugačije. Ako u vlastitim okruženjima pravimo rezultate, ne vidim razloga da to isto ne bi smo znali podići i na veći društveni nivo“, kaže gospodin Kurgaš.

„Budimo vrijedan, marljiv i ponosan narod. Volimo svoju zemlju. Budimo joj odani i efikasnim, provjerenim programima unapređujmo njen ekonomski razvoj. Usavršavajmo svoje znanje, udružujmo se i razmjenjujmo radna iskustva. Znanje i zajedništvo su dva preduslova koja se moraju izgraditi da bi rezultat bio društveno odgovoran i koristan. Predugo su ova država i svi njeni građani u sjeni sitnošićarskih interesa, prije svega partijskih oligarhija koje su osigurale monopol nad svim segmentima života. Moramo se osloboditi okova kolektivne svijesti i dati priliku onima koji su sposobni unaprijediti našu svakodnevnicu. Potrošačka i kolektivna svijest su dvije osobenosti naše današnjice kojih se moramo čim prije riješiti“, navodi gospodin Kurgaš.

(Pripremila: Amra J. Jusić/Student/Visoko.co.ba)