Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Imajte malo više ponosa!“

suad agicPoštovani birači, mi sa nekoliko izbora pokušavamo napraviti vlast, napraviti vlast koja će napraviti državu. Dosad to nismo uspjeli. Nismo ni sa daleko većim i boljim resursima i daleko boljem i povoljnijem stanju nego što je ovo danas. Kako to i od čega na ovim izborima i pomoću njih napraviti državu, odnosno, odgovornu vlast koja će napraviti državu?! Kako to kad dosad nismo uspjeli uraditi?! Dosad sam govorio o dometu ovih i svakih drugih izbora. Govorio sam kako oni nisu izbori za najbitniju vlast, za one koji su ovdje sudije i hadžije, kako sam ja to rekao, to jeste, za političku i međunarodnu vlast.

Ima nešto što povodom toga treba, također, primjetiti. Vlast je najveća promašena investicija u Bosni i Hercegovini, u vrlo jakoj konkurenciji. Paradoksalno je da se sad ponovo od onih koji su toliko uzimali, u koje smo toliko investirali, ponovo traži da mi investiramo, pa kao, evo sad će oni to uraditi. Dakle, ponovo mi ulažemo, umjesto da oni vraćaju, i da su uzvratili, ili da bar bar polože račune o tome zašto nisu uradili.

No, šta je – tu je. Izbori nemaju izbora. Nama je birati 12.oktobra.  Iz izbora mi moramo izvući najviše što možemo. A šta to možemo?! Izabrati najmanje loše. Najmanje loše kažem zato što zbog stanja o kojem maloprije govorih, nema dobrih. Od tih najmanje loših tražiti odgovornost, tražiti odgovornost kroz politički i svaki drugi pritisak. Ako i njih ostavimo na miru sljedeće četiri godine, imat ćemo ovo isto, zapravo,  ne isto, već daleko gore jer nam vrijeme teče, a naš ponor traje. Dakle, vrlo uske koalicije, precizne i oštre programe, i odgovornost, i pitati, shodno programu koji je vremenski precizan, zašto ovo nije urađeno, kad će biti urađeno i ako nije, tražiti promjene! Nikada se političari neće promijeniti ukoliko vi, mi, ne promijenimo odnos prema njima.

Ja sam, u politiku donio sve, od patriotizma, preko para i karijere, do ideja i rješenja. Potvrđeno dokumentima i ljudima, a nisam uzeo ništa, ni ono što mi pripada. Ne tražim glas, ne da mi ponos. Jedna od posljednjih poruka rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića je bila: „Imajte malo više ponosa!“. Pozvat ću samo one koji ne treba da glasaju za mene, a to su oni koji su ugalvnom doveli od ovog stanja. To nisu moji partneri, oni nisu i ne mogu nikad i nigdje biti moji partneri, ni privatno, ni poslovno, ni politički.

Pozivam građane da masovno izađu na izbore, toliko morate uraditi, a ja sam zbog ovoga ostavio svoj zarađeni rahatluk.

{youtube}5Ts0UqQw9hQ{/youtube}