Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zaživjela je ideja “Glasaj visočki”, efekt ćemo vidjeti vrlo brzo

glasaj visocki 01Baš kad sam imao namjeru da napišem završnu kolumnu prije subote ujutro kada na snagu stupa predizborna šutnja desila se posljadnja debata u programu RTV Visoko u kojoj su gosti bili predsjednici svih značajnijih visočkih stranaka. Otprilike suština koju sam htio napisati kroz kolumnu rečena je više puta i na razne načine iz usta večerašnjih sagovornika koji su se odazvali pozivu Nadje Omerović urednice i voditeljice izbornog programa RTV Visoko. Prije četiri godine kao portal pokrenuli smo akciju pod nazivom “Glasaj visočki” kao jedini vid legitimne borbe, protiv nakaradnog izbornog zakona, u kojoj je Visoko nedisciplinovanim glasanjem za stranke, a ne pojedince unutar njih uvijek bilo oštećeno. Malo drugačije formulisana, ali sa istom krajnjom ambicijom zvala se i debata u kojoj su Amir Ganić, Senad Trako, Kemal Mušinbegović, Muhamed Husić, Halim Zukić i Ismet Dedić diskutovali.

Vjerovatno su gledaoci očekivali da se u ovoj posljednjoj debati kao kruna svega možda predsjednici između sebe izvrijeđaju kao “the best of” svih dosadašnjih debata, međutim ostali su uskraćeni za takav vid TV Show-a, ali sa druge strane dobili su jednu drugu sliku visočke političke zbilje. Jasno su mogli vidjeti da visočka politika u zadnje dvije godine evoluira, sazrijeva i ide nezaustavljivo pravim smjerom. Gotovo sve stranke izuzev BPS-a imaju nove predsjednike, koji u vlastitim redovima zagovaraju neke nove politike i stavove koji opet idu visočkim smjerom. Neupitno je da će takvi stavovi donijeti i moraju donijeti željeni rezultat. Na jednom smo drugom i višem nivou i to je već sasvim očigledno, počev od izgleda listi naših izbornih jedinica u kojima visočki kandidati igraju značajne uloge, istina slabije smo zastupljeni na kompezacionim listama, ali i to će doći na svoje nastavimo li se kretati ovim smjerom.

Ono što možemo smatrati svojom pobjedom kao prvi zagovornici ideje “Glasaj visočki” jeste činjenica da je ta ideja u potpunosti zaživjela i da je shvaćena kao takva. Večeras su javno predsjednici stranaka pozivali da se glasa upravo tako, pa čak su išli do te mjere da birače pozivaju ukoliko i nisu njihovi simpatizeri da u slučaju davanja glasa nekoj drugoj stranci, to opet rade “visočki”. Posebno raduje što je također iz slobode izražavanja lidera visočkih stranaka potpuno vidljivo da više nemamo nametnutu pamet Zenice i Sarajeva, očito je da više nismo političke sluge i izborna statistika i da ne služimo politikama pametnijih od nas.  Sam odziv na jednu ovakvu emisiju u kojoj je prije iste gostima posebno naznačeno da nije namjera da se svađaju pokušavajući jeftino poentirati kod glasača, i tako beskorisno potroše vrijeme, dovoljno govori da ima političke volje i fleksibilnosti da konačno krenemo u ofanzivu ka višim instancama sa krajnjim ciljem da nismo vazali politički zrelijih sredina od nas i da nam se više neće dešavati kada se u Skupštini ZDK izglasava visočki ministri neki od visočkih poslanika budu protiv toga ili licemjerno suzdržani, odnosno kada se izglasava odluka o Centru za djecu sa posebnim potrebama visočki poslanici u vrijeme glasanja bježe iz sale kako ne bi podržali da Visoko dobije podršku za jedan takav projekt samo zato što neki drugi gradovi politički jači nisu za takvu odluku.

Naredni korak je da izađemo na izbore i glasamo, olovka nam je u ovom trenutku najjače oružje, nakon toga kada “izguramo” visočke kandidate u Skupštinu ZDK, Federalni parlament, a možda i u Državni parlament, jeste da ih “natjeramo” da rade, osim za svoje budžetske zagarantovane plate, i za Visoko i u interesu Visokog.

Zato u nedjelju odvojite pola sata, izađite do svog biračkog mjesta prije ili poslije kafe, može i poslije ručka, a prije večere, i nemojte glasati šupački, suprotno tome glasajte visočki!

Visoko iznad svega!

glasaj visocki 2glasaj visocki 3glasaj visocki 4glasaj visocki 5glasaj visocki 7glasaj visocki 9glasaj visocki 10glasaj visocki 11glasaj visocki 12glasaj visocki 13glasaj visocki 14